На 9 декември 2009 г. една любопитна спирала от синя и бяла светлина се появява в нощното небе над Северна Норвегия и Швеция.

Това възбужда интереса на обществото и генерира интензивен дебат сред астрономи и учени, както и хиляди различни теории.

Стотици хора търсят ​​Норвежкия метеорологичен институт, за да попитат какво е това. Всичко - от аномално Северно сияние през извънземни до трансизмерна дупка - е предположено.

Вижте още: Учени обясниха защо не откриваме извънземни

Светлината се вижда от цяла Северна Норвегия, както и от северната част на Швеция, и се съобщава, че явлението е било с продължителност 10 минути.

За разлика от много загадки, тайната на норвежката спирала е решена само за 26 часа след появата й. Спираловидната синя светлина е била причинена от неуспешен тест с руски ракети тип Булава.

Руското министерство на отбраната излиза с официално изявление, в което се посочва, че е имало техническа неизправност по време на опитите.

Булава е междуконтинентална балистична ракета, предназначена да достига 10 000 км, но нейните провалени тестове са сериозен източник на притеснение за Русия. Най-малко шест от 13 предишни изследвания (от 2009 г.) също завършват с неуспех.