Богата, кадифено шоколадова торта, пържени вкусотии и страхотен коктейл - в някакъв момент от живота си вероятно сте описвали поне едно от тези неща като "толкова вкусно, че трябва да е незаконно."

Но какво да кажем за храните, които наистина са незаконни? Оказва се, повечето от тях са всичко друго, но не и съблазнително вкусни.

Вижте пет от най-опасните храни, които в момента са забранени в САЩ, както и защо те са обект на спорове.

Казу марзу

Казу марзу (Casu Marzu), известно също като "сирене с личинки", е точно това, което подсказва прякорът му – сирене, върху което мухи снасят яйцата си.

Когато яйцата се излюпват в ларви, те разяждат сиренето, обогатявайки го с мазнини, протеини и захари. Този вид сирене се смята за деликатес в Сардиния - острова, от който произхожда. В Щатите обаче е забранено.

Аки

Доста странен на външен вид, националният плод на Ямайка наистина убива хора.

Аки е червен, крушовиден плод. Жълтата му част е ядлива и има вкус на нещо като сладък грах. Големите черни семена обаче са токсични. Ако ги изядате, ще се разболеете, което може да завърши с кома или смърт.

Плодът е толкова опасен, че не се продава в американските магазини за хранителни стоки. Но ако сте наистина любопитни, можете да си го поръчате онлайн.

Вижте още: Девет от най-опасните храни в света

Конско месо

Толкова сте гладни, че можете да изядете цял кон? Е, много лошо, защото това е незаконно.

В САЩ забраната за консумация на конско месо е възстановена през 2014 г. Тя не се базира на здравни проблеми, а на морални причини.

Ако не потръпвате при мисълта да хапнете от месото на тези величествени създания, в останалите страни от света конското месо не е забранено. Оставяме това решение на вашата съвест.

Фугу

Това е популярен японски деликатес, който се продава по 200 долара парчето. Освен скъп, обаче е и изключително отровен.

Рибата фугу е толкова смъртоносна, че в действителност готвачите, на които е разрешено да я приготвят, минават през строго тригодишно обучение, преди да се счете, че са достатъчно подготвени.

Дори 1 мг от токсина на рибата може да убие човек в рамките на един час. Този висок риск от смъртност води до това фугу да са забранени в САЩ. Има само шепа хора с лиценз, които могат да ги приготвят.

Хагис

В този шотлански деликатес, приличащ на българския бахур, има агнешки бял дроб. Именно заради тази съставка той е забранен в САЩ.

Страната наложи забрана над всички храни, съдържащи животински бял дроб, през 1971 г. Според агенция по храните течности, като стомашна киселина, влизат в белите дробове на животните по време на клане, което ги прави негодни за консумация от човека.