Сривът в цените на суровините и на борсите, както и икономическата несигурност в световен мащаб се отразиха негативно на състоянието на редица от най-богатите мъже в света.

През последната година общо 221 милиардери са изпаднали от класацията на Forbes: това е най-големият брой от 2009 г., когато кредитната криза извади 355 души от клуба на хората с 10-цифрени състояния.

Китай оглавява негативната класация с 42-а милиардери, отпаднали от ранглистата. САЩ е на второ място с нови 25 бивши милиардери. Другите три страни членки на BRIC също не се справят много добре, като Бразилия губи 23-а милиардери, а Русия и Индия 19 и 15, респективно.

Едно от по-известните имена в тази негативна класация е Дж. Майкъл Пиърсън, главният изпълнителен директор на Valeant Pharmaceuticals, чието състояние се е стопило с повече от половината - до 480 млн. долара.

Вижте още: Бил Гейтс отново най-богат в света в 17-а от последните 22 г.

В САЩ модният дизайнер Тори Бърч (на снимката) също изпада от класацията, като състоянието й вече се оценява на 800 млн. долара.

Кирам Мазумдар Шоу, която преди това бе единствената жена милиардер в Индия, която не е наследила състоянието си, е сред по-големите жертви на срива на пазарите през януари и февруари. Шоу основава най-голямата индийска публична фармацевтична компания Biocon. Акциите на нейната компания губят 17% от стойността си от януари 2016 г.

Братята Марк, Оливер и Александер Замвер, собственици на компанията Rocket Internet, също поотделно вече не са в класацията на милиардерите. Състоянието на всеки от тях се оценява на 870 млн. долара, след като акциите на компанията поевтиняха с 53% от IPO-то на Rocket Internet през 2014 г.

С намаляването на дела на бирата от алкохолния пазар състоянието на Джим Кох, който е собственик на Boston Beer, пък се е стопило с близо 40% до 840 млн. долара.

В Бразилия Рубенс Омето Силвейра Мело, който дебютира в класацията на Forbes през 2011 г. като първия етанолов милиардер, в момента разполага само с около 100 млн. долара.

Неговият дял в публичната компания Cosan, един от най-големите производители на захарна тръстика и етанол, също не бе подминат от срива при петрола, който засегна и алтернативните горива. Цената на акциите на компанията пада с 62%, в сравнение с преди година.