Представете си, че отделяте няколко дни, за да научите нов език за програмиране, което впоследствие ще ви направи милиардер.

През 2005 г., когато Facebook още е малък стартъп с 50 служители, главният изпълнителен директор Марк Закърбърг е поканен да изнесе лекция в Харвардския университет, където преди това е учил.

По това време той е относително неизвестен и затова на лекцията присъстват едва няколко човека.

Тя обаче е заснета на видео и преди няколко години е качена в YouTube. Сега е доста забавно да се гледа, ако човек знае как се развиват събитията впоследствие.

През 2005 г. Facebook започва да привлича интерес в своята сфера. Това е социална мрежа за студенти, която се разпространява в 2 000 университета и генерира около 400 млн. импресии на ден, споделя Закърбърг пред публиката.

По негови оценки това е повече от Google по онова време.

Най-интересната история, която Закърбърг изказва по време на лекцията, е за това как неговият съквартирант и колега по компютърни науки в университета Дъстин Московиц става част от Facebook.

Закърбърг създава Facebook в стаята в общежитието си, използвайки език за програмиране на име PHP, а сайтът веднага става популярен.

"Започнах да пиша сайта и го пуснах в Харвард през февруари 2004 г. В рамките на няколко седмици няколко хиляди души вече го използваха, а ние започнахме да получаваме имейли от други университети, които искаха да го пуснем и там," казва Закърбърг по време на лекцията.

По това време Закърбъг посещавал лекции по компютърни науки, но от тях не му оставало много време да се занимава с Facebook, затова неговият съквартирант Дъстин му казал, че иска да му помогне.

Закърбърг му казал, че това е страхотно, но Московиц не знаел как да програмира на PHP.

За радост, PHP бил лесен за научаване, особено ако човек владее класическия език за програмиране C, който Московиц научил.

"Онзи уикенд той се прибра вкъщи, купи си книгата “PERL за начинаещи” върна се и каза “OK, готов съм". Закърбърг обаче му казал, че е объркал езиците и че сайтът е програмиран на PHP, а не на PERL.

Това обаче не спряло Московиц, който за няколко дни научил и PHP и "се захванал за работа," помагайки на Закърбърг с техническите въпроси по разширяването на сайта от един университет в много.

Впоследствие Закърбърг и Московиц прекъсват обучението си в Харвард и се местят в Пало Алто, Калифорния, за да се занимават изцяло с Facebook.

Московиц напуска Facebook през 2008 г., три години след тази лекция. Акциите му в социалната мрежа обаче впоследствие го правят милиардер.