Ток, парно, топла вода, горива и храни – всички те се очаква да поевтинеят в следващите месеци. В случай на реализирането на тези очаквания – това ще остави повече пари у домакинствата, което ще увеличи покупателните им възможности.

Природен газ

От Булгаргаз през миналата седмица информираха, че са предложили поевтиняване на природния газ с малко над 23%. Дружеството иска от Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди цена от 312.21 лв./хм3 без акциз и ДДС.

Топла вода и парно

В случай че цената на газа поевтинее с посочените 23%, това ще понижи цените на парно и топла вода. Очакванията са спадът да е между 10 и 15%.

Електрическа енергия

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви преди дни, че поевтиняването на газа ще окаже влияние и върху тока. Въпреки възможността и цените на тока да паднат от април, най-вероятно промяна ще има от лятото, обясни Иванов.

Горива

В края на миналата година и в началото на 2016 г. цената на най-масовия бензин слезе под 2 лв. Днес, по информация на energy.eu, цената вече е 1.80 лв.

Спадът на цените на бензин A95 за последните 3 месеца, по данни на fuelo.netq е над 10%. В редица градове на страната, като например Варна, Айтос, Плевен и др., цената обаче е доста по-ниска, в сравнение със София, Пловдив и др.

Евентуален нов спад можем да очакваме при задържане на настоящите ниски нива на петрола на международните пазари, засилването на конкуренцията, както и окончателното решение за наличието на картел в сектора.

Храни

По-късно днес от НСИ се очаква да обявят данните си за инфлацията у нас за февруари. Припомняме, че през януари статистиката отчете нулева инфлация за първия месец на годината. При поевтиняване на посочените по-горе стоки и услуги това може да доведе и до по-ниски цени на част от храните заради по-ниските транспортни разходи.

Извод

След края на зимата изглежда идват по-добри месеци за българите. Освен че разходите за отопление ще бъдат сведени до нулата, очакванията са за спад на основни стоки и услуги, съставляващи най-голям дял от разходите на домакинствата.