Японската префектура Аичи търси да наеме шест нинджи в опит да стимулира туризма.

Предлаганата работа е на пълен работен ден, а заплащането е 180 000 йени (1 600 долара) на месец, се казва в обявата.

Задължителни условия за кандидатите са да са в добра физическа форма и да имат акробатични умения, според префектура Аичи, която се надява да популяризира "военния туризъм".

Нинджите са били наемници от 15-и век в Япония, които са се занимавали с шпионаж, убийства, саботажи и други неконвенционални форми на сражение.

Подобни хитрини са били считани под достойнството на самураите, които трябвало да спазват строги правила и да се сражават с благородство.

Вижте още: Свършиха нинджите в Япония

Трудовата характеристика на търсените от префектура Аичи нинджи обаче е до известна степен променена.

Тя включва сценични участия и "пиар работа" за радио и телевизии. Не се изискват бойни умения като нинджа, а извършвани в миналото мокри поръчки срещу пари няма да помогнат на кандидатите.

Идеалният кандидат би трябвало "да се наслаждава на това да е в светлината на прожекторите, въпреки че той или тя е потайна нинджа," казва Сатоши Адачи от бюрото за насърчаване на туризма на префектурата.

Обучението също се извършва малко по-бързо в днешно време. До края на април одобрените кандидати ще са готови да привличат туристи със задни салта и с размахване на мечове.

Те ще работят в замъка Нагоя и на различни други места.

От префектура Аичи се надяват да повторят успеха на съседната префектура Мие, където има музей на нинджите в град Ига. Там се комбинират исторически факти с акробатични изпълнения, вдъхновени от историите за древните войни.

Всички над 18 г. могат да кандидатстват, а предложението за работа изтича на 22 март.