Тази година общото състояние на участниците в традиционната класация на милиардерите на сп. Forbes възлиза на 6.48 трлн. долара.

Тя се оглавява от обичайните заподозрени Бил Гейтс (75 млрд. долара), Амансио Ортега (67 млрд. долара) и Уорън Бъфет (60.8 млрд. долара).

Ако се загледате по-внимателно в числата обаче, ще откриете и някои изненади.

От Marketwatch са намерили пет странни факта в тазгодишната класация на милиардерите, които може би не знаете.

Най-често срещаната зодия сред милиардерите е водолей

Броят на милиардерите в топ 100 на класацията на Forbes в периода между 1996 и 2015 г., които са зодия водолей, е най-голям. Предимството им обаче не е толкова голямо, а в различните години най-популярната зодия варира.

Господ е милиардер

Има милиардер на име Год (Господ на английски език). Год Нисанов е 527-ият най-богат човек в света, който е натрупал състояние от строителството на молове и хотели, основно в Русия. Състоянието на Нисанов се оценява на около 3.5 млрд. долара, според Forbes.

Вижте още: Невероятният живот на най-младия милиардер в света

Сагата за милиардерите, които се прекратили образованието си, е мит

Историите за милиардери, които не са завършили образованието си (като Бил Гейтс и Марк Закърбърг например), попадат често в новините, но истината е, че повечето милиардери имат завършена най-малко балакавърска степен.

Едва 14% от милиардерите нямат висше образование, докато 52% имат бакалавърска степен, 27% имат магистърска степен, а 7% - докторска степен.

Милиардерите имат много деца

В много страни по света семействата имат средно по две деца. Ако обаче сте милиардер, вероятно имате много повече.

Близо две трети от милиардерите имат поне по три деца, докато едва 5% нямат деца, показва анализът на 100-те най-богати милиардери в периода 1996 – 2015 г.

Двама милиардери не могат да употребяват законно алкохол в САЩ

Средната възраст на милиардерите в класацията е близо 67 г., но през 2016 г. в нея има повече по-млади милиардери (66 под 40-годишна възраст, според Forbes), от когато и да било. Двамата най-млади милиардери са норвежките сестри Александра Андресен (19 г.) и Катарин Андресен (20 г.).

И двете все още са под законната възраст за употреба на алкохол в САЩ. За техен късмет обаче те нямат този проблем в Норвегия. Те стават милиардери наскоро, когато техният баща Йохан им прехвърля по 42% от семейната инвестиционна компания Ferd.