Какъв е най-големият ви страх като инвеститор? Най-вероятно да не реализирате големи загуби... Да пропуснете големи възможности обаче или да загубите време също трябва да е сред основните ви страхове, според пазарни специалисти.

Един от най-сигурните начини при инвеститорите да губят време, възможности и пари е с попадането в така наречените „капани на стойността“ (value traps).

Това са ситуациите, в които даден бизнес и акциите на една компания изглеждат толкова евтини, че стават неустоими за инвеститорите, водени от съвета на Бъфет „инвестирай в стойност“.

Често дори и опитните инвеститори попадат в подобни капани. Причината за това е, че те не обръщат достатъчно внимание на тревожни сигнали, свързани с компанията или сектора, в който се намира.

Ето няколко начина( да разпознавате подобни „капани“ и никога да не попаднете в тях, дадени от финансовия консултант Портър Стансбери.

На първо място - използвайте здравата логика

Преди да купите един бизнес, който изглежда много подценен, задайте си въпроса къде ще се намира той след 10 години.

Този изпаднал в затруднение бизнес може и да ви донесе големи печалби, ако се възстанови и възвърне старите си позиции.

Въпросът обаче е може ли да го направи и дали продуктите му са свързани със съвременното търсене и новите технологии или са насочени към продукти със западащ потребителски интерес?

Как се е стигнало до тази ситуация?

Другият въпрос, който инвеститорите трябва да си зададат, е как бизнесът е стигнал до подобно затруднение и защо се оценява толкова ниско от пазара?

Разбира се, пазарът може и да греши. Историята сочи много примери за това. Именно в такива условия гениалните инвеститори често са се възползвали от тези пазарни „дефекти“ и са сключвали сделките, направили ги богати и известни.

Много често обаче пазарът не греши. Въпросът е разполагате ли с повече познания и умения от останалите участници, за да откривате „пазарните изкривявания.

И вместо да разчитате и на голяма доза късмет, не е ли по-добре да се придържате към очевидни факти и да инвестирате в бизнеси, които се развиват и растат стабилно?

Избягвайте бизнеси, чиито приходи не растат

На следващо място, избягвайте по всякакъв начин бизнеси, чиито приходи не растат през последните пет-десет години.

Ако приходите на една компания не регистрират ръст в последните пет години, най-вероятно има някаква фундаментална причина за това. Такава, която едва ли ще се промени, когато си купите акциите на компанията.

Отписват положителна репутация

И на последно място, избягвайте компании, които обезценяват „положителна репутация“. Това са нематериални активи - или графа, за която счетоводството няма точни методи за оценка.

Когато се стигне до обезценяването им обаче, това е признак, че нещо съществено се е „счупило“ в бизнеса на компанията. Дали ще е изтичащ патент, западане на марката или нещо друго, няма значение... Пазете се от компании с подобна обезценка, съветват експертите.