Най-смелият ход по време на специалното събитие на Apple вчера не бе някой от новите продукти, които компанията показа, а ценообразуването.

Един от представените нови продукти – 4-инчовият iPhone SE, е с най-ниската продажна цена (399 долара), от който и да било друг от новите телефони, представяни от Apple.

Според анализатори по-евтиният iPhone може да насърчи търсенето в развиващите се пазари, където по-популярни са конкуренти като Samsung и Xiaomi, които предлагат по-евтини устройства.

Освен новия iPhone, Apple представи и нов 9.7-инчов таблет iPad Pro, чиято цена започва от 599 долара, както и по-ниска цена за Apple Watch – 299 долара.

"Смятаме, че цената прави iPhone малко по-достъпен за потробителите на развиващите се пазари," заявява анализаторът в Piper Jaffray Джийн Мунстър, цитиран от CNBC.

Новият 4-инчов iPhone е смесица от части от iPhone 6S и външния вид на iPhone 5. iPhone SE разполага с чип A9 и 12-мегапикселова задна камера от миналогодишния iPhone 6S, но изглежда точно както предното по-малко поколение.

Apple насърчава потребителите, които предпочитат по-малки телефони, да преминат от iPhone 5S към новия телефон, тъй като той предлага по-бързи LTE и Wi-Fi скорости, по-издръжлива батерия и поддържа Apple Pay с NFC.

Цената на 16-гигабайтовата версия е 399 долара, докато отключената 32-гигабайтова версия ще струва 499 долара.

Apple също така е намалила размера на относително големия 12.9-инчов таблет iPad Pro до 9.7 инча. Таблетът разполага със същите четири говорителя и Apple Pencil. Цената започва от 599 долара за 32-гигабайтовата версия.

Предлагат се още 128-гигабайтова версия за 749 долара и 256-гигабайтова версия за 899 долара. Предварителните поръчки ще започнат от 24 март.

Компанията също така ще предлага 256-гигабайтова версия на 12.9-инчовия iPad за 1 099 долара.

Друго нещо, което Apple представи по време на събитието, е по-евтина версия на умния часовник Apple Watch. Най-евтината версия на часовника, чиито цени започваха от 349 долара, сега ще струва 299 долара.

Главният изпълнителен директор Тим Кук също така обяви нова "пролетна линия" каишки за часовника.

Потребителите на Apple tv вече ще могат да свалят най-новата версия на софтуера на телевизията tvOS 9.2, а най-важната промяна е добавянето на виртуалния помощник Siri, който по ваша команда вече може да търси конкретен филм или да въведе парола, вместо за това да се използва дистанционното на Apple TV.