Градината за космически размишления се намира в град Дамфас, Шотландия. Има статут на едно от най-оригиналните и интересни места на планетата.

Продукт е на ландшафтното изкуство и е създадена от двама талантливи души - известния архитект и постмодернист Чарлз Дженкс и жена му - ландшафтния дизайнер Меги Чесуик.

През 1988 година Меги наследява място в Портрек Хаус. Тогава й хрумва идеята да създаде миниатюрна градина-вселена, в която абсолютно всичко ще бъде посветено на процеса на раждане и развитие.

Меги, като специалист в областта на китайската традиция в устройстването на градини, черпи вдъхновение от китайската философия и внася в градината хармония и мъдрост.

Реализацията на проекта отнема само една година. Резултатът е градина, в която има плавни, вълнисти и криви линии на релефа. Отразени са размишления за космоса, възникването на вселената и смисъла на живота.

Чарлз Дженкс е един от най-авторитетните архитектурни критици и теоретици на съвременността. Той е измислил дизайна на Градината за космически размишления така, че да активира у човека не само интелекта, но и всички негови чувства.

Всяко нещо в градината олицетворява вселената.

Градината изобилства от формули, теории и форми на самоорганизиращи се структури. Във всеки неин ъгъл можете да видите символи на различни научни открития и постижения.

В парка можете да видите различни научни феномени, като черни дупки във вид на причудливи алуминиеви саксии, въплъyения на последователността на Фибоначи, мостове на еволюционни скокове и др.

Металните скулптури по органичен начин се сливат с природния ландшафт. Техен автор е Смит Джон Гибсън, талантлив скулптор, който повече от 15 години работи съвместно с Дженкс.

Разхождайки се из парка, можете да забележите илюстрации, изобразяващи формите на живота - от най-простите до най-сложните.

Ако се поуморите от ходене, можете да поседнете в беседката на безмислеността. Там нищо няма да попречи на почивката ви. Ще бъдете сами с мислите си.

През 1995 година съпругата на Дженкс почива. Градината обаче продължава своето развитие. С всяка изминала година тя увеличава размерите си.

Ето какво казва самият Чарлз Дженкс за творението си:

"Когато започнахме работа над създаването на парка, на никого не му хрумна за глобални космически проблеми. Но тези проблеми станаха все по-актуални и затова ги вложих като основа, в качеството на своеобразен "пищов"".

Дженкс често се замислял за произхода на вселената и за природата. В това отношението градината се явява част от самия него.

Космическата градина е толкова необичайна и вдъхновяваща, че дори й е посветена симфонична композиция. Неин автор е Майкъл Гандолфи.

През 2009 година това произведение е номинирано за званието "Най-добрата съвременна класическа композиция" на наградите "Грами".

Тъй като градината е частна собственост, тя е отворена за посещение само един ден в годината.

Всички набрани средства от посетители се даряват на благотворителен фонд в помощ на болните от онкоболести.