Най-високото дърво на всички времена е царственият евкалипт (Eucalyptus regnans).

В доклада от 1872 година на австралийския инспектор на държавните гори Уилям Фъргюсън се споменава поднало и обгоряло дърво от вида Eucalyptus regnans, което е високо приживе минимум 150 метра.

За съжаление, в наши дни евкалиптовите дървета не растат повече от 101 метра. Най-високото дърво в момента е секвоята "Хиперион", която е открита през 2006 година в национален парк Редууд, САЩ. Височината й достига 115.5 метра. Според изчисленията тази секвоя е на възраст 700-800 години!

Най-дългото растение е ратановата палма. Тя принадлежи към семейството на лианите. Дължината на стеблото на ратана достига 300 метра.

Най-големият жив организъм на земята е "Пандо". Става дума за колония тополи в САЩ. Според учените 47 000 стебла имат едно и също начало - една топола. Всички те са с една коренова система и могат да бъдат наречени един организъм, чиято маса достига до 6 хиляди тона.

Възрастта на "Пандо" е 80 000 години. Това го прави един от основните кандидати за званието най-стария жив организъм на планетата.

Друг кандидат за същото звание и за най-голям клонален организъм на земята се явява колонията от океански посидоний. Тя има размер от 8 кв. метра, а възрастта й е изчислена на до 100 000 години.

Друг кандидат за званието най-стар жив организъм е представител от семейство гъби. Той отново се намира в САЩ.

Кое е най-обемното дърво на планетата - това е секвоядендронът, познат още като гигантска секвоя. Обемът й достига 1487 куб. метра. Възрастта на "Генерал Шерман" е от 2300 до 2700 години. На височина достига до 83.8 метра. Диаметърът в основата на дървото е 11.1 метра, като на места достига до 31.3 метра.

Цялото дърво тежи 1910 тона!

Дървото с най-дебел ствол е Арбол дел Туле, или Дървото Туле. То расте в средата на град Санта-Мария-дел-Туле в Мексико.

Диаметърът на ствола на това дърво е 11.62 метра.

Едно време е съществувало дърво, което е имало още по-дебел ствол. То се намирало в Сицилия, а стволът му е 57.9 метра. Данните са от измерването му през 1780 година.

Най-бързорастящото растение на планетата е японският бамбук мадаке. Той може да нарасне с повече от метър само за едно денонощие!

Растението с най-големите цветове е Рафлезия Арнолд. То паразитира в корените и стеблата на ред тропически растение. Няма изразено стебло, листа и дори корени. Взема нужните хранителни вещества от "домакина" си.

Цветовете на това растение представляват 5 едри месести листа. Те имат специфичен аромат - на гниещо месо. Поради тази причина привличат много насекоми.

Най-дълги корени - цели 120 метра, има дивата смокиня. Тя расте в близост до пещерата Ехо в ЮАР.

Най-едрите листа принадлежат на бразилската палма рафия тедигера. Те достигат дължина повече от 22 метра и широчина почти 12 метра!