Бях във втори курс в Университета на Тексас в Остин, когато видях обява, в която пишеше: "Изкарайте 10 000 долара през лятото със стаж на Уолстрийт".

За млада жена, която има 5 долара в банковата си сметка, сумата от 10 000 долара изглеждат като цяло състояние и решение на всичките й проблеми. Помислих си: „Ето това ми трябва“.

Въпреки че специалността ми бе с бизнес насоченост, знаех прекалено малко за Уолстрийт и още по-малко как да спечеля едно от местата за летния стаж, разказва Джулиса Арсе пред CNBC.

“Всичко, което видях в онзи момент, бе – 10 000 долара. Скоро обаче разбрах, че шансовете не са на моя страна – бях жена, испаноезична, нямах подходящите контакти, както и необходимите документиь за да започна работа", допълва Арсе. „А Уолстрийт все пак бе мъжки клуб, а аз нямах пропуск за него".

Въпреки това Арсе не се отказва и насочва всичките си усилия към постигането на целта.

Тя посещава една от информационните сесии на организация, свързваща най-добрите студенти с големите компании от Уолстрийт и успява да разговаря с HR експерт от Goldman Sachs.

След разговора тя вече е толкова пленена от възможността, че има две цели: 1. Да работи на Уолстрийт и 2. Да работи за Goldman Sachs.

За целта обаче трябва да има почти перфектни оценки, един или повече стажа в друга компания, някак си да успее да изпъкне сред всичките 17 000 кандидати с лидерското си мислене.

Арч начертава първия си план, който предвижда започването на стаж. По това време отборът по футбол от Чикаго – местните Файър, набират стажанти, но без заплащане. Въпреки че не е платен, тя постъпва на работа, за да изпълни едно от условията за работа в Goldman.

„За да се издържам, трябваше да работя почасово в Испаноезичната организация за кариерно развитие, а за допълнителни средства се изявявах като талисман на Чикаго Файър по време на домакинските им мачове.

Тъй като не можех да си позволя жилище под наем в Чикаго, живеех със семейството ми на около час и половина път от работните ми места. Времето, което прекарвах в задръстване, ми послужи да прочета книгата: „Как да печеля приятели и да влияя на хората“, при това два пъти.

Оказа се, че да си талисман на тима има и плюсове. Разговарях неведнъж с хора от HR отдела на компанията, които ми помогнаха да подобря автобиографията си. Вече изпълнявах голяма част от изискванията, за да започна работа на Уолстрийт. Единствено може би ми трябваше ментор и подходяща среда - неща, които от организацията за кариерно развитие можеха да предложат.

Кандидатурата ми бе одобрена, единственото, което не ми допадна, е, че от организацията не можеха да гарантират къде ще се проведе стажът ми. Тъй че много лесно можех да се озова в друга организация, а не в Goldman.

За щастие, бях запазила телефона на жената от HR отдела на инвестиционната банка, с която се запознах преди. Обадих й се и се видяхме. Поговорихме. Споделих, че бих искала да изкарам летния си стаж именно при тях. Тя се свърза с един от шефовете и ето, че вече бях част от екипа.

Да, вече бях там, но ми трябваше нов план, който да ми осигури постоянен договор. Новата ми стратегия бе да идвам рано на работа, да информирам преките ми ръководители периодично за извършената от мен работа, както и да се интересувам от възможностите, предлагани от банката за промотиране.

С ръководителите ми често сядахме да поговорим за целите и таргетите и оценявахме как се справям спрямо останалите членове на екипа.

Не след дълго мястото вече бе мое, след което бях повишена от анализатор на сътрудник, а по-късно и на вицепрезидент. От 10 000 долара, които спечелих за лятото, вече получавах по 340 000 долара на година.

Това, което ми помогна през 5-те години на Уолстрийт, бе новият план, който следвах всяка година. Вече обаче не изявявах желание да стана първата испаноезична жена, която е парнтьор във фирма на Уострийт. Въпреки това научих доста за това време в Goldman.

Най-добрият урок е, че винаги има начин, за да постигнете целите си. Днес вече не работя на Уолстрийт, а като автор, говорител и адвокат. Въпреки това, все още прилагам същата стратегия, която ми помогна да се издигна в лабиринта на Уолстрийт".