Руският бизнесмен Кирил Шамалов, който миналата седмица навърши 34 г., е един от най-младите милиардери в света. В рамките на три години той е успял да натрупа състояние, което се оценява на над 1.3 млрд. долара, с което влиза в тазгодишната класация на милиардерите на Forbes.

Основният фактор в основата за неговия възход е познат за много руски олигарси – близки отношения с президента на Русия Владимир Путин, пише Forbes.

Шамалов е роден в Санкт Петербург и е най-малкият син на Николай Шамалов, дългогодишен приятел на Путин. Според източници на руския бизнес ежедневеник Ведомости, двамата мъже се срещат или през 80-те години чрез КГБ, или през 90-те години, когато е бил дистрибутор на германско медицинско оборудване като представител на Siemens.

През 1996 г. по-възрастният Шамалов, Путин и още шестима души съосновават “Озеро” - ваканционно селище близо до Санкт Петербург. След това всички членове получават ръководни позиции в руското правителство или в големи корпорации. През 2004 г. Николай Шамалов става акционер в Банк Россия - голяма руска банка, на която Путин бил клиент.

Кирил Шамалов започва да се възползва от връзките на неговото семейство през 2002 г., когато учи право в държавния университет в Санкт Петербург. На 20-годишна възраст той е насочен за главен адвокат по чуждестранните взаимоотношения на Газпром. Година след като се дипломира през 2004 г., той става главен адвокат в Газпромбанк, една от най-големите руски банки.

След това Шамалов работи като експерт в Рособоронекспорт, контролирана от Путин агенция, която се занимава с вноса и износа на военно оборудване. Той също така е консултант на руското финансово министерство по въпросите на държавната собственост, приватизацията и преструктурирането на държавни компании.

През юни 2008 г., на 26-годишна възраст, Шамалов става вицепрезидент, отговарящ за бизнес администрацията в петрохимичната компания Сибур, която впоследствие го прави богат. В периода 2011 – 2013 г. Шамалов придобива 4.3-процентен дял от Сибур чрез програма за предоставяне на опции и акции на мениджъри.

Вижте още: Това ли е много богатата дъщеря на Владимир Путин?

Вратата към богатството за Шамалов се отваря наистина през февруари 2013 г., когато се смята, че на тайна церемония се е оженил за дъщерята на Путин - Катерина Тихонова. Reuters информира през декември 2015 г., че сватбата е била в ски курорт на име Игор. Двойката е пристигнала с шейна, теглена от три коня, а 100-те гости са били помолени да предадат мобилните си телефони, преди да влязат.

В годината след сватбата Шамалов купува 17-процентен дял от Сибур от друг приятел на Путин - Генадий Тимченко, след като взема заем от Газпромбанк. Запознат със сделката източник е споделил пред Forbes Русия, че тя е оценила компанията на 10 млрд. долара. Тази стойност е била потвърдена и от самия Шамалов в руската преса.

Поради близките им отношения с Путин, Тимченко и бащата на Шамалов бяха обект на санкции от страна на Запада през 2014 г. след анексирането на Крим от страна на Русия. Източник, близък до Шамалов, е заявил пред Ведомости, че продажбата не е била свързана със санкциите.

След сделката Шамалов се оказа вторият най-голям акционер в Сибур - с 21-процентен дял. През декември 2015 г. китайската държавна компания Sinopec купи 10% от Сибур за 1.3 млрд. долара. Източник, близък до Шамалов, е заявил пред Forbes Русия, че той е продал по-малко от 1% от своите акции при тази сделка. Делът на Шамалов в Сибур съставлява по-голяма част от неговото състояние.

Той също така притежава 5% от руска циментова компания, в чийто борд на директорите е от март 2014 г. Единственият актив на компанията е 50.5-процентен дял в Angarsk Cement, който се оценява на по-малко от 2 млн. долара.

През март 2014 г. Шамалов основава инвестиционната компания DPT Invest заедно с Денис Никиенко, негов колега от Сибур, и адвоката Сергей Котляренко. През октомври 2014 г. компанията купува 50% от Eighty Service, консултантска група, сред чиито клиенти са множество държавни агенции и държавни компании.

През март 2015 г. Шамалов обяви, че напуска ръководния си пост в Сибур, за да се концентрира върху другите си бизнес начинания, но остава член на борда на директорите на компанията. Той също така основава Ladoga Management, която планира да инвестира в IT индустрията.