Цените на билетите за транспорт и паркиране в някои градове не са променяни от години. И въпреки че изпитват затруднения, кметове и съветници не предвиждат поскъпване. Други обаче смело вдигат цените или планират да го направят до няколко месеца.

Повече за автобус и паркинг плащат жителите на много общини тази година. Някои местни парламенти вече приеха увеличения на глоби и такси за синя зона, а други планират да ги въведат, пише вестник "Стандарт".

Както вече стана ясно, от юни билетчето за столичани поскъпва. Предложението на Центъра за градска мобилност е то да стане 1.60 лв. На 14 април общинарите ще решат окончателно колко да е увеличението.

Като компенсация за по-скъпото билетче съветниците от ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат да падне цената на годишната карта за градски транспорт. За всички линии тя ще стане 365 лв. вместо сегашните 500.

Друго предложение е шофьорите в автобуси, тролеи и трамваи да продават и еднодневни карти.

Жителите на Монтана вече плащат двойно за паркиране в центъра. Общинският съвет най-напред разшири обхвата на синята зона в града. Към сегашните улици се прибавят и отсечки от улица "Цар Борис Трети" и бул. "Трети март". От 622 местата за платено паркиране се увеличават на 680.

Съветниците гласуваха и вдигане на таксата за час паркиране в зоната. Вместо досегашните 0.50 лв. шофьорите плащат по 1 лв. На собственици и наематели на заведения и офиси в обхвата на зоната общината издава абонаментни карти за 3 и 6-месечен срок.

С приходите от такси и с общински средства през 2016 общината да закупи паяк, с който да бъдат вдигани неправилно паркираните автомобили из центъра на града, решиха още общинските съветници. Те записаха, че кметът може да търси техника за вдигане на коли с тегло до 3 тона.

Засега в Добрич общината не обмисля увеличаване на цени на такси или билети за градски транспорт, но въвежда нова глоба - за неправилно паркиране. По идея на жители на общината кметският екип стартира нова дейност.

По силата на "Наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците на територията на Община град Добрич", приета с решение на Общинския съвет още през 2009 г., започва "връчване" на фишове за неправилно паркиране.

"Проведохме срещи с ръководството на полицейското управление и Пътна полиция. Фишовете ще се поставят на автомобила, като за разлика от Закона за движение по пътищата, не е нужно водачът да присъства. Те се считат за връчени дори и в отсъствие на водача и не могат да бъдат обжалвани в съда. Целта ни е да въведем ред и освободим тротоарите и зелените площи в града от автомобилите", каза кметът Йордан Йорданов.

Фишовете ще се връчват от полицейски и общински служители, като ще бъде обхваната не само централната част на града, а и кварталите. Всеки получил такъв фиш има 7-дневен срок да го заплати, като след определелен период от време кметството ще предприема действия по събираемост, позволени от закона.Глобата, предвидена в Наредбата, е в размер от 10 до 50 лв.

"Целта ни не е да товарим съгражданите си излишно с налози, затова размерът ще е минимален, но при повторни нарушения и рецидиви той ще е по-висок. Фишовете са в три екземпляра, като първият се поставя при констатирано нарушение на автомобила, вторият се изпраща на собственика на превозното средство, а третият се съхранява за контрол по събираемостта", разясни секретарят на община град Добрич Калина Георгиева.

Тя добави, че новата функция, с която се нагърбва кметството, няма да е краткотрайна, а глоби ще бъдат налагани за всеки без оглед на статус и дори добави: "Ще има бонус за всеки служител, който успее да глоби кмета за неправилно паркиране на автомобил".

Йорданов добави, че средствата от глобите ще постъпват в бюджета на общината, като това ще е първоначалният капитал за създаване на звено общинска полиция, което ще се издържа именно от поддържането на организацията, безопасността и дисциплината на движение в града. Той допълни, че първоначално ще се стартира с глоби за неправилно паркирани автомобили, но с течение на времето по фиш ще се налагат глоби и на пешеходци, които не пресичат правилно, не ползват подлези, където има, и други нарушения.

Тролеите във Враца са на минус

Тролеите във Враца реализират загуби заради непроменената цена на билетчето. От 2008 г. насам цената за еднократно пътуване в градския транспорт на областния град е 60 ст. Ако пътникът си купи билета от шофьора, плаща 70 ст. Глобата за гратисчиите също е символична - 5 лв. Такива обаче не се срещат редовно.

Последният годишен отчет на общинското дружество "Тролейбусен транспорт" сочи, че реализираната загуба е в размер на 74 000 лв. "Основно тя е в резултат на непроменената цена на билетите и картите от 2008 г. насам на фона на многократното увеличение на цената на тока, резервните части на машините и увеличената минимална работна заплата", коментират запознати.

Промяна в цената обаче не е коментирана. Повишаването на билета би отказало много от ползвателите на градския транспорт във Враца.

Тежкото финансово състояние на дружеството е и една от основните причини автопаркът да е в окаяно състояние. Машините са стари и амортизирали. Ремонтът на тролейбусите се оказва доста скъп, което връзва ръцете на ръководството от години. Един от вариантите за подмяна на обществения транспорт, който се коментираше в града, бе чрез кандидатстване по Оперативна програма "Региони в растеж", но към момента няма яснота по въпроса.

Бургазлии се возят за 1 лв.

Цената на билетчето за градските автобуси в Бургас остава без промяна, съобщи зам.-кметът по финанси на морския град Красимир Стойчев. В момента бургазлии плащат по левче. Цената не е променяна от много години и поне засега не се планира повишаване. Без промяна остават и таксите за паркиране в синята зона - левче на час.