Азиатските индекси стартираха седмицата разнопосочно, като японският индекс се понижи, а доларът отбеляза нов 17-месечен минимум спрямо йената.

Широкият MSCI Asia-Pacific заличи загубата си от по-рано през деня и в крайна сметка завърши с минимален ръст от 0.1%.

Загуба от 1.3% обаче отбеляза японският Nikkei 225. Данни за машинните поръчки в Япония посочиха понижението им с 9.2% през февруари на месечна база - тревожен сигнал за корпоративните инвестиции.

“И докато машинните поръчки в Япония се понижиха с по-малко от очакванията, опасенията на инвеститорите в резултат на скъпата йена остават, което носи много неяснота след себе си, включително и тази дали японската централна банка ще интервинира“, смята Андрю Мередит, управляващ директор в Tyton Capital Advisors.

В допълнение, данните от Китай посочиха, че инфлацията е по-ниска от средните очаквания през март.

Китайските акции се повишиха през деня, като широкият CSI300 нарасна с 1.8%, докато шанхайският индекс добави 1.9% към стойността си.

Цената на петрола неутрализира ръста си от по-рано през деня, макар и да се задържа на положителна територия. В петък суровината поскъпна с над 6%, а за седмицата повишението бе в размер на 8%.

Слабостта на долара и пазарите съдейства за повишението на златото до най-високото му ниво от близо три седмици. Благородният метал с незабавна доставка регистрира най-висока стойност от 1 251.70 долара за унция, или най-високата от 22 март.