В своя анализ на пазара на недвижими имоти в България за първото тримесечие на 2016 г., брокерската компания за имоти от най-висок клас Unique Estates очертава няколко стабилни и интересни акценти и тенденции:

  • 10% ръст при сделките с луксозни имоти с инвестиционна цел
  • Превес на интереса към жилища ново строителство
  • Завръщане на покупките „на зелено“ на имотния пазар
  • Ускоряване на срока за финализиране на сделките
  • Реализиране на сделки на цени, близки до офертните
  • Очакван ръст на имотните сделки за второто тримесечие на 2016 г.
  • Анализът на Unique Estates е базиран на статистически данни и нарасналия два пъти брой на запитванията към агенцията от купувачи през първите три месеца на годината спрямо цялата 2015 г. Стабилният и траен ръст от 10% при сделките с луксозни имоти, отчетен от компанията, е индикатор за възходящата тенденция на пазара на имоти.

    Сред причините за това е спадът на лихвите – както при ипотечните кредити, което улеснява финансирането на имотните сделки, така и при депозитите, в резултат на което хората търсят инвестиция с по-добра възвръщаемост на парите си. Най-често сделките са с цел инвестиция, а доходността от 4 – 4.5% мотивира все повече клиенти да купуват жилища с цел отдаване под наем.

    От началото на 2016 г. от Unique Estates наблюдават постоянно засилващ се интерес и все повече заявки за огледи за ексклузивните жилища от портфолиото на компанията. Сред тях са най-новият проект на пазара – „Сан Стефано Плаза“ в сърцето на София, разположените в полите на Витоша затворени комплекси ММ World, „Свети Георги“ и „Витоша Резиденс“.

    „2016 г. ще е годината на сделките с нови проекти. Търсенето на качествени имоти ново строителство е все по-голямо от търсенето на имоти, намиращи се в сгради, въведени отдавна в експлоатация. Клиентите стават по-взискателни – към качеството, към архитектурата, към енергийната ефективност на сградите“, коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. За това свидетелства големият интерес на потенциални купувачи към новостроящи се сгради, като жилищния комплекс „Алба“ в квартал „Изгрев“.

    Промяна има и по отношение на срока за финализиране на сделките. „Ако при луксозните имоти преди време финализирането отнемаше година-две, сега това става средно за осем месеца. При по-масовите жилища от излизането на имота на пазара до продажбата му сега минават едва 3 месеца, докато преди отнемаше по 6 – 8 месеца“, допълва Илиева.

    Друг положителен факт на пазара е, че във високия сегмент на имотната търговия вече трайно се покриват исканите от продавача цени на жилищата и даваните от купувача, като договарянията са в рамките на 5%. Това говори за реализъм и дисциплина на участниците на пазара на недвижими имоти.

    През първото тримесечие на 2016 г. интересът на купувачите отново е най-голям към просторни жилищни имоти в центъра и престижните квартали на София, сочи анализът на Unique Estates. В района на Докторската градина цените на жилищни имоти в луксозния сегмент варират от 1500 до 2500 евро/кв.м, в „Лозенец“ – от 1200 до 1800 евро/кв.м, в „Изток“ – от 1200 до 2000 евро/кв.м.

    Търсенето на жилища с цел покупка остава съсредоточено в кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, „Бояна“ и в новите затворени комплекси в района на „Камбаните“ при ценови нива от 380 хил. евро за затворен комплекс до 3 млн. евро за самостоятелни къщи с над 1.5 дка двор. По-често се търсят обзаведени апартаменти, мезонети и къщи, но и тук тенденцията започва да се променя.

    По данни на Националния статистически институт се наблюдава ръст от 5 на сто в цените на излизащите за пръв път на пазара имоти за четвъртото тримесечие на 2015 г. спрямо предходното. За същата тенденция свидетелстват и ръстът от 4% на издадените строителни разрешителни за нови сгради в цялата страна и ръстът от 12% на започналите нови строежи през миналата година.

    В София, поради нарастващия брой на жителите на столицата и най-големия за страната приток на инвестиции, строителните разрешителни за нови жилищни сгради са с 49% повече през миналата година и тройно увеличение на разгънатата и застроена площ и на броя имоти в тях спрямо 2014 г.

    На този етап цените на имотите, дори луксозните, с които работи Unique Estates, се запазват близки до миналогодишните нива, но тенденцията ще се промени в посока нагоре. Причината е, че през последните месеци хората, особено тези със солидни спестявания, отчитат, че доходността от влоговете им е нищожна, и предпочитат да ги инвестират в имоти, които при отдаване под наем носят между пет и шест пъти по-висока ликвидност.

    „При вече отчетения ръст на запитвания по конкретни оферти и огледи на жилища, въпрос на кратък период от време е заради повишеното търсене да започне поскъпването дори в по-високия сегмент на пазара" коментира Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates.

    "Сега е идеалният момент за придобиване както на жилище за лични нужди, така и с инвестиционна цел – за отдаване под наем, тъй като цените тепърва ще растат след връщането на пазара на нивото от предкризисната 2007 г.“

    След като БНБ остави и след 1 април 2016 г. основния лихвен процент нулев, а лихвите по депозитите паднаха под 1%, на имотния пазар очакват това да донесе допълнителен ръст на ипотечните кредити. През февруари вече бе отчетено увеличение с 8 процента на жилищните заеми, като лихвите им са около 4.5 – 5%. А това все повече мотивира хората да купуват жилища с цел отдаване под наем, като доходността на подобна инвестиция е 4 – 4.5%.

    Предоставените ипотечни кредити са за 8.627 млрд. лв., а в банковите сметки на българските домакинства лежат 42.9 млрд. лв. към края на февруари 2016 г., като ръстът при депозитите се забавя. Тази статистика е знак, че през следващите месеци се очаква един голям свеж финансов ресурс да се насочи към недвижимите имоти, където се появяват нови атрактивни жилища в затворени комплекси на отлични локации.

    Ако през миналата година купувачите, все още с усещането за кризата, са предпочитали сделки с напълно обзаведени жилища, в които да влязат директно, сега вече се ориентират към имоти на шпакловка и замазка, чиито интериор ще поверят на доказани дизайнери, сочат данните на Unique Estates.

    „Най-продаваната къща за първите три месеца на годината е от клас 400 хил. евро в полите на Витоша в затворен комплекс, а най-продаваният апартамент е този с три спални за около 230 хил. евро в южните квартали на София", посочва Весела Илиева. "Най-скъпо продаденият имот от агенцията през първите три месеца на 2016 г. е бутикова сграда ново строителство в центъра на София за близо 2 млн. евро.“

    Мениджър на висока или средна позиция с две или три деца, който решава да повиши стандарта си на живот и да се премести в по-голямо и по-качествено жилище, е най-честият купувач на жилища в по-високия сегмент имоти. Собствениците на бизнес са тези, които инвестират в луксозни къщи и дори резиденции с басейни и големи градини, според статистиката на Unique Estates.

    „Напоследък има и хора, които не са от София, но купуват луксозни имоти в центъра и артистичните райони на столицата както с цел отдаване под наем, така и за лично ползване при бизнес пътуванията им", разказва директорът на агенцията. "Тези жилища са бързо ликвидни и освен добрата доходност, при нужда могат да бъдат продадени в кратък срок.“

    Любопитен момент е завръщането на доверието на инвеститорите на зелено след имотния балон отпреди десетина години. Сделките в сгради в процес на строеж се увеличат. Причината е, че пазарът е пресял стабилните фирми, които предлагат подобни проекти на по-достъпни и атрактивни цени, коментират от Unique Estates.

    Показателен пример е новостроящият се жилищен комплекс в градска среда „Алба“, разположен в престижния столичен квартал „Изгрев“, заобиколен от Борисовата градина, Ловен парк, тенис кортове и басейн, където средните цени варират от 75 хил. евро за двустаен, 110 хил. евро за тристаен, 150 хил. евро за четиристаен до над 477 хил. евро.

    На базата на направения анализ за първото тримесечие на годината от Unique Estates обобщават, че сега е най-подходящият момент за инвестиция в жилищен имот – при ниски лихви и преди да настъпи прогнозираното от специалистите повишение на цените.