Продължителен период на слаб ръст за световната икономика все още е реална опасност, предупредиха от МВФ.

От фонда понижиха за пореден път прогнозата си за ръст на световната икономика, в условията на слаб износ и намаляващи инвестиции. Сред факторите, които са заплаха за ръста, са още очакваните данъчни повишение в Япония и ниските цени на суровините от петрола до пшеницата.

Световната икономика се очаква да нарасне с 3.2% през тази година спрямо прогнозираните 3.4% през януари, заявиха вчера от МВФ в своя традиционен обзор.

По-слабите очаквания на МВФ е много вероятно да повлияят върху финансовите министри и централните банкери от целия свят, които се събират през тази седмица във Вашингтон за срещата на страните от Г-20.

Фондът също така понижи прогнозата си за ръст за следващата година до 3.5% спрямо очакваните 3.6%.

„Ръстът е твърде бавен твърде дълго“, коментира главният икономист на МВФ Маурис Обстфелд. „Няма повече място за грешки“, допълва още специалистът, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

Сред основните рискове за световната икономика, посочени от МВФ, е „завръщането на финансовата криза“.

Фондът определя още няколко политически и геополитически заплахи, сред които нарастване на популизма в САЩ и Европа, референдумът във Великобритания във връзка с напускането й на ЕС през юни и големия поток бежанци.

Най-голямото намаление на прогнозирания ръст сред развитите страни идва по направление на Япония. МВФ намали очаквания ръст в страната наполовина за тази година - до 0.5%. За следващата година се очаква японската икономика да отбележи дори спад от 0.1%, на фона на очакванията преди три месеца за повишение от 0.3%.

Силата на японската валута и по-слабото търсене, идващо от развиващите се страни, са в основата на силното понижение на прогнозата за ръст на японската икономика.