Правителството одобри предоставянето на 15-годишна концесия за добив на строителни материали – пясъци и чакъли, от находище „Попенец“ на „Аркус Строй“ ЕАД. Кариерата се намира в землищата на селата Козаревец и Писарево, област Велико Търново.

През този период дружеството ще инвестира минимум 420 000 лв. за обезпечаване на производствената дейност. За срока на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 584 925 лева без ДДС, които според законовите разпоредби постъпват в държавния бюджет и бюджетите на общините по местонахождение на концесионната площ.

С друго решение беше одобрена промяна в концесионния договор за находище „Искрец”, община Своге, от което се добиват строителни материали – доломити. Концесионната площ се определя на 25.1 дка, което включва цялата площ на находището, плюс площи за спомагателни дейности.

Договорът е сключен през 2003 г. между „Балканагросервиз“ ЕООД и община Своге за срок от 25 години. Според тогавашните правила концесиите, предоставяни от общините, са покривали определени имоти, а не находища.

С изменението договорът се привежда в съответствие с нормативната уредба, като концесията вече покрива цялото находище. В съответствие с нормативната уредба се актуализира и размерът на концесионното плащане.

За срок от една година „Агромах“ ЕООД ще проучва възможността за добив на строителни материали в площта „Вароша“, разположена в землището на с. Бучино, община Благоевград. Дружеството ще вложи в проучвателните дейности минимум 45 000 лв., а за мероприятия по опазване на околната среда и рекултивация са предвидени 4500 лв.