Спестяването на пари е изключително важно, в случай че искате да имате заделени средства за черни дни или просто имате цел, за която е необходима определена сума пари.

Стигнем ли обаче до самото спестяване – то не е толкова лесно (главно заради ниските доходи на хората в България).

В рамките на една календарна година броят на седмиците е точно 52. При положение че в първата седмица пестите по 1 лев, във втората – 2, третата – 3 и т.н. до 52, в която ще заделите 52 лв., то в края на периода ще имате на разположение 1378 лв. - една прилична сума, с която ще може да отидете на почивка или просто да похарчите, както намерите за добре.

Ето и няколко полезни съвета, с които да постигнем целта си:

1. Използвайте банкомат на своята банка

Тегленето на пари от банкомат не е безплатно. При ползването на банкомати на други банки, а не на издателя на картата ни, обикновено заплащаме по 1 лв.

Ползването на собствен банкомат може да е безплатно за определени банки, а за други е между 20 и 30 ст. Така че, най-общо казано – вие пестите между 70 стотинки и 1 лв. при всяко теглене от банкомат на вашата банка.

2. Сутрешното кафе

В случай че купувате кафе отвън, следва да знаете, че в месеца има между 20 и 22 работни дни. Дори и само 1 кафе дневно ви струва повече от 10-12 лв., а в случаите, когато е по-специално, и до 20-22 лв. (ако приемем, че то струва по 1 лв.) месечно. Защо вместо това не правите кафето си вкъщи?

Четете още: Това са единствените пет начина, по които може да забогатеете

3. Билетче за градския транспорт

В случай че живеете в София, трябва да знаете, че цената на билета за градския транспорт вече е 1.60 лв., считано от 1 юни. Картите обаче са с непроменена цена.

За вас има три варианта – или да ползвате карта, или да ходите пеша, или да карате колело до работното ви място, с което наистина ще пестите доста пари.

4. Измийте колата си сами

Доста от веригите бензиностанции в страната вече предлагат и автомивки на самообслужване. На тях ще можете да измиете колата си срещу 2-3 или най-много 5 лева.

Това е доста по-малко от 7-8 лв. на измиване в провинцията и между 10-15 лв. и дори повече в София.

5. Хранете се навън на обяд, а не на вечеря

Това наистина е добър съвет, който може да ви спестява прилична сума пари всяка седмица (в случай че излизате поне по веднъж.)

6. Приготвяйте обяда си вкъщи тази седмица

Носете си храна от вкъщи – независимо дали това е сандвич, нещо прясно приготвено сутринта или остатъците от предната вечер. Това ще ви спести прилична сума пари.

7. Пестете пари от маникюр или подстигване

В случай че сте жена, можете да си спестите ходенето на маникюр, а вместо това да си го правите сами вкъщи. При положение че сте мъж – защо не помислите да си купите собствена машинка, с която да се подстригвате вкъщи?

Така само за няколко месеца вече ще сте на плюс.

8. Пазарувайте със списък или от намаления

Специалистите съветват в супермаркет да се ходи само и единствено с предварително подготвен списък с необходимите продукти. Добър вариант е и да следите промоциите на големите вериги и да купувате само и единствено това, което е в промоция.

Дори и да купите повече от 1 брой от даден продукт, при положение че го ползвате често, дългосрочно ще сте спестили пари от него.

9. Продайте ненужното в интернет

В чужбина хората правят гаражни разпродажби на ненужните си вещи, но ползват и големи сайтове за продажбата им.

Подобни вече отдавна има и у нас, а трупаните с години дрехи и стоки у дома могат да ви донесат доста добър доход, който да добавите към спестяванията си.

10. Бюджет

Накъде без него, в случай че искате да пестите? Седмичният или месечният бюджет ще ви покаже какви са основните ви разходи, а вие най-добре ще прецените от какво може да се лишите. Целта е ясна – да се спести.

Още: Ето как да забогатеете според древна финансова притча