Инвеститорското доверие в Германия се е повишило за втори пореден месец, регистрирайки най-високата си стойност за тази година.

Опасенията, свързани с ръста на китайската икономика, са намалели, което е съдействало за подобряването на резултата.

Индексът на института ZEW се е повишил до 11.2 пункта през април спрямо 4.3 пункта месец по-рано. Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите за стойност от 8 пункта.

„Вярваме, че зад по-добрите данни стои представянето на китайската икономика“, според Джеспър Рийдлер, един от авторите на проучването. „Страховете за трудно презимяване на Китай стояха в основата на по-слабите данни през първите месеци на годината“, допълва още икономистът.

Наскорошни данни посочиха ръст в кредитната активност и на пазара на имоти, които подкрепят китайската икономика.

В същото време политиката на ЕЦБ на рекордно ниски лихви, както и стимули, също съдейства за ръста на доверието сред инвеститорите.

Индексът на икономическите очаквания за еврозоната се е повишил до 21.5 пункта през април спрямо 10.6 пункта през март, коментираха още от немския институт.

Показателят, следящ текущите условия в Германия, се е понижил леко - до 47.7 пункта, спрямо 50.7 пункта преди месец.

От 10 март насам немският DAX се е повишил с над 8%, когато ЕЦБ официално отправи нивото на лихвите още по-дълбоко на отрицателна територия.

Поредното решение относно лихвите от страна на Европейската централна банка се очаква този четвъртък.