Европейската централна банка запази нивото на лихвите без промяна – при най-ниската им рекордна стойност, като в същото време запази и нивото на програмата за обратно изкупуване на облигации в размер на 80 милиарда евро на месец.

Действията на банката напълно отговориха на средните очаквания на икономистите, като сега погледите са насочени към пресконференцията на Марио Драги, която ще стартира съвсем скоро.

ЕЦБ продължава с борбата си срещу забавянето на световната икономика, в условията на политическа несигурност и ниска инфлационна среда, коментират пазарни участници.

През март от финансовата институция намалиха отново лихвите, изпращайки ги по-дълбоко на отрицателна територия.

Тази политика обаче срещна голям отпор от страна на финансовите институции, защото директно яде от печалбите им, както и сериозни критики от някои страни членки, сред които Германия.

Драги заяви също така, че финансовата институция ще направи още, ако това е необходимо, нещо, както той вече неколкократно заяви.

„Драги заяви, че ЕЦБ отговори напълно на рисковете пред икономиката на еврозоната, но също така, че ще е необходимо време, за да се видят и оценят ефектите от имплементираните мерки“, смята Ник Матюс, ръководител на Nomura International Plc в Лондон, цитиран от Bloomberg.

ЕЦБ заяви още, че в момента „фокусът е върху имплементираните допълнителни нестандартни мерки“, приети през изминалия месец.

След решението на ЕЦБ еврото регистрира съществен ръст спрямо долара, повишавайки се до нива на търговия от 1.1360 спрямо тези от 1.1290 преди това.