Щатският производител на смартфони Арple е запазила лидерската си позиция в САЩ през изминалото тримесечие, посочиха данни на CIRP, изнесени вчера.

За първите три месеца на годината делът на Apple от продажбите на смратфони в САЩ се е понижил минимално до 40% спрямо 41% за тримесечието до края на декември.

За сравнение, на второ място е Smasung с 37% спрямо 26% тримесечие по-рано.

Преди година южнокорейският производител изпревари щатския си конкурент по брой на активации през първото тримесечие на 2015 г. с 37% от общите спрямо 28% за Apple.

Вижте още: Apple извадила злато за 40 милиона долара от смартфоните си

Въпреки лекото забавяне в продажбите през първите три месеца обаче, Apple запазва доминантната позиция на родния си пазар в началото на годината

По отношение на операционните системи, тази на Apple - iOS, е изостанала зад Android, собственост на Alphabet. През първото тримесечие новите активации на устройства с Android са 57% спрямо 40% за iOS, сочи още докладът.

Налице обаче е съществено подобрение спрямо първото тримесечие на миналата година, когато активациите на устройства с iOS са едва 28% спрямо 69% за конкурентната Android.

“Apple е подобрила конкурентните си предимства през първото тримесечие, както в сравнение с последното на миналата година, така и спрямо първите три месеца на 2015 година“, се казва в доклада на CIRP.

Той е базиран на проучване сред 500 щатски потребителя, активирали нов или употребяван смартфон през периода януари-март.

Apple се очаква да изнесе тримесечните си резултати във вторник следващата седмица. Средните очаквания на анализаторите са за 50.7 милиона продадени смартфона. Акциите на компанията загубиха 1.1% от стойността си вчера, до ниво от 105.97 долара.