За повечето американци икономиката на тяхната страна е в продължителна стагнация, далеч по-лоша от Япония. Това е, когато става въпрос за реални доходи с отчетена инфлация.

90% от американците получават приблизително същите реални доходи, както в началото на 70-те години, според направено наскоро проучване от Икономическия институт Ливай.

Процесът в Япония се простира до началото на 90-те години.

Икономическата стагнация в САЩ не е достигнала до останалите 10% от населението, които отчитат рязък ръст в реалните си доходи за същия период.

Нещата са били доста различни в десетилетията, предхождащи 70-те години на миналия век - период, който се простира до края на 40-те години, когато реалните доходи се увеличават и при двете групи, като дори групата на 90-те процента изпреварва по ръст тази на 10-те процента.

По-просто казано, за повечето американци мечтата за по-добър живот е била изгубена в началото на 70-те години, пише Forbes.

Какво може да обясни тази голяма промяна в преразпределението на доходите през последните четири десетилетия?

Този период съвпада с увеличаващото се отваряне на щатската икономика към международната търговия и инвестиции. Така глобализацията е първият заподозрян.

Отворената икономика изправи американските предприемачи и работници срещу чуждестранните.

За водещите 10% от населението, или тези с подходящите умения и квалификация, отворената американска икономика е била добро нещо - източник на ефективност и възможности, които се превръщат в по-високи реални доходи.

За бедните 90% от населението, или тези с грешните умения и без никакви умения, отворената американска икономика се оказва нещо лошо – източник на загуба на работни места и по-ниски доходи.

Има и нещо друго обаче. Промяната в разпределението на доходите се влошава още повече след Голямата рецесия от 2007 г., което изважда на преден план и втория заподозрян – паричната политика на ултраниски лихви, която повиши цените на акциите и облигациите, облагодетелствайки водещите 10%, които бе много вероятно да притежават такива активи.

Затова не би трябвало да е изненада, че толкова много хора подкрепят Доналд Тръмп и Бърни Сандърс, които обвиняват глобализацията и Уолстрийт за това, че са ги лишили от мечтата за по-добър живот.