Разликата между богати и бедни във всички държави по света се увеличава. В някои държави тя е вече във фрапантни размери.

Най-егалитарна е Исландия, показват данни на ОИСР.

Индексът Gini на ОИСР измерва доколко една икономика се отдалечава от състояние на пълно равенство, в което всички имат еднакви доходи. Индекс 0 означава екстремно неравенство.

Виж още: Американската средна класа вече не е най-богатата в света

Вижте кои са петте държави с най-голямо неравенство:

5. Израел

% от БВП за социални услуги: 15.8% (на 4 място отзад напред)

Ръст на работните места за 2013 г.: 2.7%

През 2010 година Израел е сред държавите, влагащи най-много средства в образование (7.4% от БВП). В резултат на това гражданите са добре образовани – почти половината от тези на възраст между 25 и 64 години са завършили колеж. Само две държави в ОИСР имат по-добър резултат.

Държавата обаче харчи по-малко от средното за ОИСР за социални нужди.

4. САЩ

% от БВП за социални услуги: 20%

Ръст на работните места за 2013 г.: 1% (на 14 място в ОИСР)

Въпреки че е една от най-богатите нации по БВП на глава от населението, САЩ има една от най-големите разлики между богати и бедни в света.

САЩ харчат най-много от всяка друга държава в ОИСР за образование на глава от населението (22 700 долара). 42% от гражданите на възраст между 25 и 64 години имат някаква форма на висше образование.

Страната обаче има проблем със застаряване на работещата част от населението.

3. Турция

% от БВП за социални услуги: няма данни

Ръст на работните места за 2013 г.: няма данни

Само 14% от населението на възраст 25 – 64 години има висше образование. Това е най-ниското ниво в ОИСР.

Турция има проблем с бедността. Броят на децата, растящи в бедност, се увеличава стабилно от 2007 до 2010 година. Миналата година страната бе разкъсана от протести, които бяха отразени в цял свят и които поставят бъдещето й под управлението на Ердоган под въпрос.

2. Мексико

% от БВП за социални услуги: 7.4% (на последно място)

Ръст на работните места за 2013 г.: 1.1 % (на 11 място)

Почти всички финансови институции в страната имат финансови проблеми и са похарчили по-малко от 3 000 долара на студент през 2010 година, което е едно от най-ниските нива в ОИСР.

Виж още: Държавите, в които живеят най-много мултимилионери

Мексико страда от висока корупция. Според Transparency International, Мексико и Аржентина си споделят първото място на най-корумпираните държави в Латинска Америка.

1. Чили

% от БВП за социални услуги: 10.2%

Ръст на работните места за 2013 г.: няма данни

Историята на Чили е белязана от диктата на Аугусто Пиночет.

БВП на страната е стабилен през последните години и отбеляза 4.2% ръст през 2013 година. Това е най-високият ръст в ОИСР.

От завръщането към демокрацията през 1990 година икономическата ситуация в страната се подобрява, но тя все още е държавата с най-голяма разлика между богати и бедни в света.