Общото състояние на 85-те най-богати хора се равнява на това на половината население на света, или 3.5 милиарда от най-бедните хора, според нов доклад от Oxfam.

В своя доклад, озаглавен "Да работиш за малцината", организацията се съсредоточава върху мащабите на икономическото неравенство в света, създадено от бързо нарастващото състояние на богатите, предупреждавайки за големите рискове, на които се излага "прогресът на човечеството."

Според доклада през последната година 210 души са станали милиардери, присъединявайки се към елитната група от 1 426 души с общо състояние, равняващо се на 5.4 трлн. долара.

Състоянието на най-богатия 1% от хората в света в момента възлиза на 110 трлн. долара, което е 65 пъти повече от това на по-бедната половина от човечеството.

"Тази огромна концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина представлява значителна заплаха за политическите и икономическите системи," се казва в доклада.

"Вместо да прогресират заедно, хората са все по-разделени от икономическа и политическа власт, което неизбежно засилва социалното напрежение и увеличава риска от обществен срив".

Вижте още: Всяко 20-о домакинство в САЩ с активи за над 1 млн. долара

Докладът бе публикуван преди започващия по-късно тази седмица Световен икономически форум в Давос, а от Oxfam призовават световните политически и бизнес лидери, които ще присъстват, да обърнат внимание на въпроса за засилващото се неравенство.

Според Oxfam по света има много закони и ограничения, които имат за цел да облагодетелстват богатите. Проучване на организацията в шест страни (Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, Великобритания и САЩ) показва, че повечето хора смятат, че законите се правят в полза на богатите.

От Oxfam посочват като пример Индия, където за последното десетилетие броят на милиардерите се е увеличил от по-малко от 6 до 61. Така в страна население от 1.2 милиарда няколко десетки души разполагат с общо с 250 млрд. долара.

Според Oxfam повечето милиардери в Индия са натрупали богатството си от индустрии, където печалбата зависи от достъпа до оскъдни ресурси, "което става изключително и само чрез държавно разрешение и по тази причина има податливост към корупция."