При настоящите си нива щатските индекси се търгуват с минимален ръст спрямо началото на годината.

Широкият индекс S&P 500 не успя да се задържи трайно над нивото от 2 100 пункта и се понижи под него. Така шансовете му за тест на историческия връх при нива 2 133 пункта намаляват.

„След 11% понижение от началото на годината, щатските индекси се възстановиха с близо 14% и до момента са с ръст от близо 2% от началото на годината“, коментира Дейвид Костин, ръководител на отдела за търговия с акции в GS. “Много е вероятно това да е всичко, което инвеститорите ще получат от широкия индекс, като потвърждаваме очакванията си за ниво от 2 100 пункта до края на годината“, допълва още специалистът.

Три са основните предизвикателства за фондовите пазари - „посредственият“ ръст на БВП, разнопосочните резултати от щатските компании и високите финансови оценки.

Тези три фактора възпират инвеститорите от това да наливат пари в акции, според Тобайъс Левкович, анализатор от Citi. “Липсата на катализатор“ за по-нататъшен ръст на щатските индекси е сред основните проблеми на пазара в момента, допълва още Левкович.

И докато пазарът не расте, той също така не пада.

Има една причина за това. „Корпоративните програми за обратно изкупуване на акции са основна сила, подкрепяща пазара. Очакваме брутните обратни изкупувания на компаниите от S&P 500 да се повишат със 7% през тази година, до 600 милиарда долара".

Корпорациите са похарчили 122 милиарда долара за собствени акции до 18 април, което е понижение от разходите в размер на 257 милиарда долара през същия период на миналата година.

Въпреки това, компаниите от широкия индекс разполагат с нереализирани гласувани програми за обратно изкупуване на стойност 210 милиарда долара. Това, в допълнение на новите програми, които се очаква да бъдат оповестени през тази година, ще е основният фактор в подкрепа на цените на акциите, според експертите от GS.

Предвид на ограничените възможности за инвестиране в среда на ниска възвръщаемост, компаниите са открили, че инвестиране в собствените им акции е най-добрият начин за регистриране на капиталови печабли.