Когато си по-млад, липсата на умения в кухнята не е толкова притеснителен факт. Достатъчно е да можеш да завъртиш копчето на микровълновата или да попиташ майка си какво има за вечеря :)

Ако обаче вече сте навършили 30 години, определено е време да усвоите повече кухненски дейности, които да превърнат храненето ви в по-здравословно и щадящо портфейла.

Вижте 10 действия на готвачите, които трябва да знаете до 30-ата си година:

Да можете да си сготвите паста

Разликата между домашната паста и тази, приготвена в ресторант, обикновено се крие в точното количество вода, сол и мазнина. Вашата вода за приготвяне на паста трябва да има вкуса на океана – солен. Внимавайте с количеството сол обаче.

Един малък трик: задължително добавете пастата в тигана при соса, както и част от водата, в която сте я варили. Така ще постигнете по-кремообразна и вкусна текстура заради нишестето, което се е отложило във водата.

Да можете да приготвите яйца по три различни начина

Най-вероятно знаете как да варите или пържите яйца. Това са едни от най-бързите закуски или вечери, които някой може да приготви.

Можете ли обаче да правите омлет? Трябва да знаете, че тук най-важното нещо е тиганът – задължително трябва да е с незалепващо покритие.

При френския омлет първо се приготвят яйцата, след това се добавя плънката, а накрая омлетът се сгъва, преди да се постави в чинията. При италианската фритата всичко се смесва и се пържи заедно. Добре е да знаете, че перфектният омлет обикновено се прави от най-малко три яйца.

Да приготвяте сос на тиган

Този вид сосове са лесни за приготвяне и могат да се добавят към много ястия. Най-често са на доматена основа или на базата на готварска сметана.

Най-лесният от тях е само с три съставки – доматен сос, босилек и маслини. Можете да го използвате както за добавка към спагети или друга паста, така и за печено месо.

Вижте още: Пет необичайни употреби на утайката от кафе

Да правите сос за салатата

Купените от магазина салатни сосове съдържат прекалено много вредни неща, освен това са на солена цена. Те са заредени с захари и толкова много излишни съставки, които им позволяват да седят на рафта в продължение на векове.

Вместо да ги купувате, си направете собствен винегрет. При него се използват два основни компонента: киселина и мазнини. Като киселина обикновено можете да използвате оцет или цитруси (най-вече лимон), а мазнината трябва да е вид растително масло (слънчогледово олио, зехтин и други).

Смесват се в съотношение 1: 3, когато използвате оцет и мазнина, или 1: 2, когато използвате леки киселини като лимонов сок. Добавете малко сол и черен пипер и имате основният винегрет. Към него можете да подходите творчески и да сложите малко горчица, пресни подправки или соев сос.

Да наострите нож

Смешно, но факт: тъпите ножове са много по-опасни от острите. Така че е време да ги наточите. За целта можете да използвате три основни начина: друг метал или камък, механично или електрическо точило.

Предупреждение: професионалните точила съкращават съществено живота на ножа.

Как да разберете колко остър е ножът ви? Прокарайте острието по нокътя на палеца. Ако оставя резка, имате остър нож. Ако просто се плъзга отгоре му, време е да го наострите.