Британският външен министър Филип Хамънд подписа споразумение за преструктуриране на кубинския дълг на вчерашната си среща в Хавана с президента на Куба Раул Кастро, предаде Франс прес.

Това споразумение се отнася за средносрочния и дългосрочния дълг на Куба към Обединеното кралство, съобщи в комюнике кубинското правителство, без да посочва конкретни числа.

Споразумението за преструктуриране "ще допринесе за развиването на икономическите, търговските и финансовите отношения между двете страни", допълни правителството.

През декември 2015 г. Куба постигна споразумение с кредиторите си от Парижкия клуб, според което те ще й опростят 8.5 млрд. долара просрочени лихви, а Хавана ще изплати 2.6 млрд. долара закъснели плащания за 18-годишен период.

Хамънд е първият британски външен министър, който посещава Куба от 1959 г., съобщава БТА. Той пристигна в четвъртък на острова, който е част от латиноамериканската му обиколка.

Първият дипломат на Великобритания се срещна с кубинския си колега Бруно Родригес и подписа с високопоставени представители на комунистическото правителство няколко споразумения за засилване на сътрудничеството между двете страни в сферата на финансите, енергетиката, културата и висшето образование.

Хамънд изрази надежда за "двустранно сътрудничество с повече търговия, повече инвестиции и повече британски туристи" в Куба. През 2015 г. островът бе посетен от 160 000 британци, което ги прави втората по големина група чуждестранни туристи в Куба.