Щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group не може да си намери покой заради валутните пазари.

По-малко от два месеца, след като от банката смекчиха краткосрочната си прогноза за еврото, от там ревизираха и очакванията си към йената.

Японската валута се прогнозира да запази своята сила, докато ръководителят на централната банка Харухико Курода не даде сигнали за допълнителни стимули, смята анализаторът на банката Робин Брукс.

Това замества направената на 24 април прогноза, че японската йена ще продължи да се обезценява през следващите месеци.

Поредната промяна в очакванията на GS сочи колко непредвидими са валутните пазари през тази година.

И еврото, и йената поскъпнаха, дори въпреки усилията, идващи от европейската и японската централни банки за тяхната обезценка.

„Докато ръководителят на японската банка не сметне за необходимо да хване „бика за рогата“ и не тушира пазарните опасения, посоката за долар-йена е надолу“, пише Брукс в писмо до клиентите на банката. „В крайна сметка обаче, доларът ще се повиши много повече спрямо йената, само че не в краткосрочен план“, се казва още в анализа на банката.

От Goldman Sachs не включиха прогнози за нивата на долара спрямо йената в последния си доклад. В мартенските и априлските си прогнози обаче се говореше за нива от 130 йени за един долар, както и 95 щатски цента за едно евро.

От тогава насам йената се повиши до 18-месечен максимум, а еврото преодоля границата от 1.15 долара и се търгува близо до 1.16 рано този следобед.