Азиатските индекси се търгуваха в тесни граници, като инвеститорското внимание е насочено към предстоящата среща между петролните производители в Доха през уикенда.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0.3%, като ръстът му за седмицата, в която отбеляза петмесечен максимум, възлиза на 3.5%.

Регионалният MSCI Asia-Pacific добави 0.4% към стойността си, а шанхайският основен индекс загуби 0.4%. Минимално на отрицателна територия завърши и корейският Kospi – от 0.1%.

Данни за китайската икономика посочиха повишението й с 6.7% през първото тримесечие на годишна база, което посрещна очакванията на анализаторите и бе поредно доказателство за забавянето на втората най-голяма икономика в света.

„Има много хора, които се съмняват в настоящото рали на пазара, особено при положение че широкият индекс S&P 500 е толкова близо до историческия си връх“, коментира Анку Николсън, пазарен стратег в IG в Мелбърн, цитиран от CNBC.

“И все пак, в свят, в който една трета от правителствените облигации са с негативни лихви, налице е силна мотивация за повишаване на експозицията към акции, в търсене на положителна доходност“, допълва още специалистът.

Цената на петрола отстъпи леко от рекордните си стойности. Брентът се търгува при нива от 43.88 долара за барел, в очакване на решението на петролните производители.

Доларът, който се повиши през тази седмица спрямо останалите основни валути след нарастването на апетита към риск, ограничи ръста си спрямо основните валути.

Спрямо йената щатската валута се повиши до едноседмичен връх при ниво от 109.74 йени. В понеделник щатската валута регистрира 18-месечен минимум спрямо йената - при ниво от 107.63 йени за долар.