В община Гран Сабана в щата Боливар, Венецуела, тече малко поточе. В основата му лежи чист яспис – полускъпоценek камъu, състоящ се предимно от кварц и силициев диоксид, с наситен червен цвят, който се дължи на наличието на желязо.

Ясписът се се използва в цял свят за направата на бижута и украшения. Коренното население на Венецуела пък традиционно е използвало полускъпоценния камък за създаването на искри при паленето на огън.

Заради това малката рекичка е известна сред местните като Како Пару, или Потокът на огнените камъни. По света реката е популярна с името Jasper Creek.

Вижте още: Това е единствената в света обществена диамантена мина

Ясписът обикновено може да бъде намерен в пукнатините на вулканични скали, при това в малки количества. В Гвиана обаче проникването на магма в седиментните скала е довело до образуването на огромни плочи от камъка, които понякога са дълги стотици метри.

Каменната плоча от яспис, върху която тече рекичката, е дълга 300 метра, а водата е с минимална дълбочина. Вълните пък са издълбали дълги, паралелни канали в основната скала. В тях растат черни водорасли, които придават на речното корито вид, подобен на тигрова окраска.

"Истинският блясък на ясписа е виден, само когато слънчевата светлина огрява директно върху мокрия камък", пише IbexEarth. "Когато слънцето блести над Firestone Крийк, великолепието на каскадите се разкрива в техните наситени цветове от червено и оранжево."

Jasper Creek не е единствената рекичка, течаща върху скала от яспис. Много малки потоци в цялата каскада на Гвиана простират водите си над слоеве яспис или червен хематит, но Jasper Creek е най-големият и най-привлекателният от всички.

Това е една от най-популярните туристически дестинации в Гран Сабана.