Комал не е споделяла на приятелите си къде наистина е била в продължение на шест месеца през миналата година.

24-годишната жена от Кота, Западна Индия, е посещавала доктор Амар Сарин, хирург ортопед в Делхи, който я прави с осем сантиметра по-висока - процедура, която включва чупенето на кости на краката и носенето на шина, докато проходи отново, пише Guardian.

Родителите й трябвало да продадат наследствената си земя, за да може тя да плати за операцията, но за Камал допълнителната височина си е струвала. “Сега имам много по-голяма увереност,” казва тя. “Бях висока едва 137 см. Хората ми се присмиваха и не можех да си намеря работа. Сега по-малката ми сестра се е подложила на същата процедура.”

В страна, където височината е считана за привлекателна, Комал е една от все повечето млади индийци, използващи нарастващия просперитет на нацията, за да подобрят възможностите си за брак и кариера, с което подхранват и бума в пластичната хирургия.

Операциите за удължаване на крайниците обаче са напълно нерегулирани в Индия, а много от хирурзите, които ги предлагат, нямат опит. Тези операции също така носят определена стигма. От Guardian не разкриват истинското име на Комал.

Вижте още: Най-смъртносният наркотик в света

“Това е една от най-трудните пластични операции, а има хора, които ги предлагат, след като са се учили само месец-два от лекар, който също вероятно просто е експериментирал. Няма колежи за това, няма подходящо обучение, няма нищо”, казва доктор Сарин.

Евентуалните пациенти, включително и от чужбина, обаче остават непоколебими. Репутацията на Индия като страна с добре подготвени лекари, които предлагат евтина услуга, привлича хора от цял свят.

Индустрията на медицинския туризъм е на стойност 3 млрд. долара. Пластичните операции съставляват голям дял от тази сума, като привличат все повече пациенти от страни в Европа, Америка и други места, където процедурите могат да струват четири или пет пъти повече.

Доктор Сарин, който започва да предлага операцията преди пет години, вече се е погрижил за 300 пациенти, като само една трета от тях са от Индия. “Това е засилваща се тенденция в Индия,” казва той. “Получавам по около 20 обаждания на ден, като хората ми казват: ‘Искам да бъда висок, искам да бъда по-висок.’”

Един мъж, който се подлага на операцията през 2015 г., казва, че е посетил най-малко 20 лекари, преди да се реши на процедурата. “Много от лекарите, с които се свързах, бяха правили операцията само един или два пъти, а един не я беше правил нито веднъж. Проучвах около година, преди да намеря подходящия човек за операцията.”

Процедурата разделя ортопедите в Индия, като мнозина от тях смятат, че операцията е изключително трудна и може да осакати пациента до живот.

Операцията за удължаване на крайниците се прави за първи път през 50-те години в малък руски град на име Курган в Сибир. Пионерът в тази област е поляк на име Гаврийл Илизаров. Той бил смятан за шарлатанин, но впоследствие става известен като “вълшебникът от Курган”, след като извършва няколко такива операции, в това число и на олимпийски шампион на висок скок.

Илизаров обаче не е възнамерявал неговата техника да бъде използвана за пластични цели; неговата работа е била насочена към хора, които са претърпели инциденти или пък били родени с крайници с различна дължина.

Сега спорната техника на Илизаров се използва от хирурзи в цяла Индия, макар и с доста модерни изменения, които имат за цел да я направят по-бърза и безболезнена. Сарин, който е международно признат за уменията си в тази област, казва, че първоначално е имал проблеми с етичната страната на нещата. “Чудех се дали това, което правя, е правилно, но когато видях колко много се подобрява самочувствието на пациентите, реших да продължа,” казва той.

Операцията трябва да бъде използвана единствено в краен случай, добавя той. “Ние често връщаме хора,” обяснява Сарин. “Първо опитваме с консултации, но сме имали и пациенти, които заплашват със самоубийство, ако откажа да им направя операцията. На два пъти ми се е налагало да викам полицията в такива ситуации.”

Въпреки че е извършил успешно операцията на стотици хора, Сарин признава: “Да я правиш е лудост.”