Азиатските индекси неутрализираха голяма част от спада си след признаците за нови стимули в Япония, които инициираха поевтиняването на йената. Междувременно щатският суров петрол продължи да поскъпва и вече е при нива над 46 долара за барел. Това бе най-високата му стойност от шест месеца насам.

Индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.2% след негативни резултати, идващи от водещи щатски и азиатски компании.

Медта поскъпна по време на лондонската сесия, а златото отстъпи след най-голямото си повишение през този месец.

Песимистичните очаквания на инвеститорите за ръста на световната икономика доведоха до нова вълна от спекулации за стимули от водещите централни банки по света.

„Има много фактори, които да притесняват инвеститорите в момента“, според Тим Шрьодерс, портфолио мениджър в Pengana Capital Ltd. - дружество, управляващо активи на стойност 1.2 милиард долара.

„Налице са разочароващи корпоративни резултати и силна волатилност при валутите, които карат инвеститорите да чакат повече яснота“, смята анализаторът, цитиран от Bloomberg.

Днес ще бъдат изнесени данните за индустриалното производство в еврозоната и Индия, които се очаква да внесат повече яснота относно ръста в тези два ключови световни региона.

В допълнение вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констансио ще говори на пресконференция в Мадрид, което също може да окаже влияние на фондовите и валутните пазари.

Вчера щатските индекси приключиха със загуби. Широкият S&P 500 не успя да се насочи към психологическото ниво от 2 100 пункта и загуби близо 1% от стойността си. Негативните тримесечни отчети от компании, като Walt Disney, до голяма степен предопределиха спада.

Щатският суров петрол се повиши над 46 долара за барел вчера, след като добави 3.5% към стойността си. Това стана след данните, посочили понижение на запасите на петрол в САЩ.

През изминалата седмица в най-голямата световна икономика са произведени 8.8 милиона барела, или най-малко от септември на 2014 година. Понижението на запасите е възлязло на 3.41 милиона барела, или далеч под очакванията за ръста им със 750 000 барела за посечения период.