Еверест не е най-високият връх в света. Според учените той е най-високата точка на планетата, но само ако се измерва от морското равнище.

Но Земята е с неправилна форма и височината би трябвало да се мери от центъра й, смятат учените. В този случай номер едно в класацията е еквадорският Чимборазо.

Ако тази форма на измерване бъде приета в международен план, Еверест не само няма да е най-високият връх, но дори няма да влезе в топ 20.

Вижте още: Топ 15 най-опасни туристически дестинации в света

Предимство ще имат всички планини, разположени по Екватора, защото Земята представлява сплесната на полюсите сфера, която е издадена в средата.

Лидерството на Еверест се оспорва и по други показатели. Например хавайският Мауна Кеа е много по-висок, ако се измерва от дъното на морето до върха му. Голяма част от него обаче е под водата, заради което не се взема предвид.

В едно нещо обаче Еверест никога няма да бъде втори, а именно трудността за изкачване. Ако алпинисти и ентусиасти могат да се качат на Чимборазо за две седмици, то при хималайския връх това се случва за два месеца.