Инвеститорите регистрираха ръст в очакванията си за ново повишение на лихвите от страна на Фед, като сегашните прогнози са за юнски ръст.

Новината в известна степен разтревожи инвеститорите в злато. Повишението на лихвите се свързва с по-силна щатска валута, съответно понижение в цената на златото.

„Златото се понижава в резултат на очакванията Фед да повиши лихвите“, са заглавията във финансовите медии.

Трябва ли обаче инвеститорите в злато да се притесняват? Краткият отговор е „не“.

Последният път, когато Фед е повишавал лихвите, в годините между 2004 и 2006 година, те нараснаха от 1% до цели 5.25%.

Би следвало при подобно драматично повишение на лихвите (каквото едва ли ще видим при настоящия цикъл) златото да регистрира съществен спад.

Историята сочи обаче, че това не се случва. Златото остава незасегнато и продължава да се повишава, докато Фед увеличава лихвите. Ето и графика на представянето му:

Една година след първото повишение на лихвите от страна на Фед през 2004 г. златото се търгува с 10% нагоре.

Същата е ситуацията и при по-предния цикъл на повишение на лихвите през 1999 г. Една година след старта на този процес златото се търгова на 10% по-високи нива.

Разбира се, инвеститорите не бива да очакват ръст на златото от 10%, само защото това се е случвало при предходните два цикъла на увеличение на лихвите. Добре е обаче те да имат едно наум - по-високи лихви не винаги води до спад в цената на благородния метал.