Нацистите са откраднали всичко, което могат от жертвите на Холокоста, но едно семейство успява да ги надхитри за повече от 70 години.

Персоналът на музея Аушвиц в Полша наскоро открива, че стара чаша разполага с фалшиво дъно, в което са скрити пръстен и огърлица.

"Те са много добре скрити", казва Хана Кубик от Memorial Collections. "Въпреки това, с течение на времето материалите са подложени на постепенно разпадане, в резултат на което фалшивото дъно се отделя от чашата.“

Скритият златен пръстен е намерен скрит в двойното дъно на съда, който е изложен в музея Аушвиц в Полша.

Тестовете на бижутата показват, че те са направени от злато проба 583, което често е използвано в Полша между 1921 и 1931 г., посочват от музея.

Концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау е свидетел на приблизително 1.1 милиона убийства по време на Холокоста. Повечето от жертвите са евреи, но нацистите също така убиват поляци, роми, белоруси, украинци, французи, руснаци и други народности, попаднали в лагера.

Докато днес самото име Аушвиц е синоним на смърт, много от тези, които са изпратени в лагера, тръгват за там с обещание за работа и нов живот.

А това обещание има една цел – жертвите да вземат със себе си някои от най-ценните си притежания за пътуването, включително семейни реликви.

По този начин германците си гарантират, че в багажа - освен дрехи и стоки, необходими за живота - те ще открият последните ценности на депортираните семейства.

Вижте още: Защо нацистите са отглеждали зайци в Аушвиц

Скритите предмети показват, че "еврейските семейства до последно са имали лъч надежда, че ще използват дълго предметите, необходими за тяхното съществуване". Вместо това те са систематично ограбвани, а мнозина са убити в лагерите на смъртта.

Но новото откритие разкрива, че нацистите не са се добрали до всички ценности. Въпреки 70-годишния период след освобождението на лагера, все още има случаи на случайно открити обекти, скрити от жертвите, посочват от музея.

Не се знае кой е собственик на чашата или бижута. Най-вероятно той няма да бъде идентифициран.

В полския музей се съхраняват повече от 12 000 предмета с предназначение за използване в кухнята, сред които чаши, тенджери, купи, чайници, кани и друга посуда.