В югоизточния край на остров Хавай се намира плажът Камило. Той обаче по нищо не прилича на останалите райски плажни ивици, с които Хавайските острови са известни по света.

Тук океанските течения носят и изхвърлят всякакви боклуци от тихоокеанския северозапад. В миналото местните хавайци събират от плажа големи трупи, изхвърлени на брега, от които правят канута.

Днес вместо трупи на закътания плаж, по протежение на повече от километър и половина, са изхвърлени тонове пластмасови отпадъци.

Хавай се намира на пътя на North Pacific Gyre - голямо океанско течение, което се движи в Тихия океан между Северна Америка и Япония.

Ротационният му модел на спирала привлича боклуци от другата страна на Северна Тихия океан, включително крайбрежните води извън Северна Америка и Япония, и ги задържа в центъра, за да се образува Great Pacific Garbage Patch. Почти 90% от този боклук е пластмаса.

Вижте още: Различното лице на Малдивите

Противно на общоприетото мнение, петното от боклуци не е плаващ остров от отломки, който се вижда от сателити или самолет.

Това всъщност е една огромна супа от пластмаса, състояща се от милиони малки парчета, които се разпадат на още по-малки частици. Те остават суспендирани във водата точно под повърхността, скрити от погледа.

Те са видими, едва когато са изхвърлени на брега, по плажовете на Хавай.

Хавайският архипелаг, който се простира от остров Хавай на запад, в протежение на близо 2500 км - до Kure Atoll, действа като зъби на гигантски гребен при събирането на отпадъци. Много от тях се озовават на плажа Камило.

През последните години в района се организират няколко акции за почистване. Преди тях отломките са с височина от два до три метра на някои места.

Доброволци премахват между 15 и 20 тона боклук всяка година от Камило и други плажове, които се простират на 14 км нагоре по крайбрежието.