Бенто: изкуството да се храниш със стил
Знаете ли какво е бенто? Това е широко разпространена форма на обяд в Япония, която се поставя в кутия и се приготвя от вкъщи за офиса или училище.
Традиционната порция бенто съдържа три части въглехидрати (най-често ориз), две части зеленчуци и плодове и една част животински белтъци (риба, месо или яйца).
Бенто възниква още през 5-и век, когато земеделците и ловците прекарвали по-голямата част от деня навън. Това налагало да си носят храна.
Кутията, в която тази храна се поставя, получава името си през 16-и век. Бенто на японски означава „опакована храна“.
Днес модерните кутии от този тип са основно два вида: във формата на полумесец и с четири еднакви по големина отделения.
Именно от размерите и вида на кутията се определя и външният вид на храната, която се поставя в нея. Това в никакъв случай не е просто действие, а напротив – в днешни дни е истинско изкуство. Вижте сами:
Вижте още: Неустоими кулинарни изкушения по улиците на света