Гръцката брегова линия е 12-ата най-дълга в света – тя се разполага на дължина от цели 13 676 километра. С оглед на това изобщо не е странно, че едни от най-красивите плажове в света се намират именно в Гърция.

Вижте 10 от най-добрите плажни дестинации в страната, която привлича милиони туристи, сред които и немалко българи, всяка година. Това не са така добре познатите ни гледки от островите Закинтос или Миконос, но със сигурност си заслужават:

Игуана, Крит

Град Ханя, намиращ се на най-големия гръцки остров – Крит, разполага с два красиви и чисти градски плажове.

Те са разделени от нос. Плажната ивица, разположена в източния залив, е по-малко известна и претъпкана.

Вторият плаж е един от най-популярните в Гърция. Игуана може да се похвали със ситен пясък и кристално чисти води, заради които е удостоен със Син флаг.

Калатос, Родос

Калатос е един от най-добрите плажове на Родос - най-големият от Додеканезките острови, разположен в Егейско море.

Пясъкът не е ситен, а съставен от по-едри камъни, но пък бреговата ивица е дълга 4 км и е изключително спокойна, никога претъпкана.

Както и при повечето гръцки плажове, водата е кристално ясна и чиста.

Вижте още: Топ 3 на най-близките до София гръцки плажове

Ватера, Лесбос

Със своите 7 км, това е най-дългият плаж на острова и един от най-добрите. Той е покрит с камъчета и гледа към Турция и островите Хиос и Псара.

Морето тук е топло и спокойно, а водите му – удивително чисти.

Полуостров Пелион

На полуостров Пелион са разположени множество плажове с различни размери и консистенция. Пясъчният Папа Неро, югоизточно от оживения Агиос Йоанис, е отличен избор.

Следващият е каменистият Дамоухари, който се появява във филма Мама миа. Крайбрежна пътека води до Милопотамос – двоен плаж, съединен с тунел, пещери и скални навеси.

За любителите на пясъка е Потистика, която може да се похвали и с драматични скални образувания.

Веланио, Скопелос

Остров Скопелос също може да се похвали с участие във филма от 2007 г. Мама миа. Самият Веланио не е сниман, но пък си заслужава да се види. Това е най-дългият и слабо посещаван плаж на острова.

На него няма заведения, чадъри и шезлонги, но пък има предостатъчно пясък, идилични гледки, както и обособена част за нудисти.

Вагиа, Серифос

На този идиличен плаж са разположени каменни сгради, определени като "биоклиматична архитектура", които датират от 1908 г., а впоследствие са реновирани.

Така отсядащите в тях могат да изпият кафето си директно на пясъка на един от най-красивите гръцки плажове.

Канали, Превеза

Превеза се намира на Амбракийския залив. Районът разполага с дълга 60 км плажна ивица, която предлага заливчета, полуострови, пясъчни и скалисти плажове.

Тук се намира единственият в Гърция тунел, разположен под видите на морето. Той е дълъг 1570 м.

Филаки, Крит

Това е нудистки плаж, разположен на южния бряг на остров Крит, на Либийско море, заграден от 2000-метровите Бели планини.

Състои се от фини камъчета, но ако сте от срамежливите, това място определено не е за вас.

Вижте още: Най-добрият нудистки курорт в света

Халкидики, Ситония

Полуостров Халкидики е една от любимите плажни дестинации на българите.

Някои от най-добрите къмпинги се намират на един от ръкавите му – Ситония, който е разположен в северната част на Гърция, на изток от Солун.

Потопен в маслинови горички, палми, евкалипт и борови дървета и даващ достъп до два девствени плажове, къмпинг Арети предлага мир и спокойствие.

Той е идеален за семейства, тъй като водата е плитка, морското дъно набира дълбочина постепенно.

Войдокиля, Пелопонес

Този почти кръгъл залив с тюркоазено-синя вода, обрамчен от пясъчен плаж и влажни зони, често се цитира като едно от най-забележителните места за къпане в Гърция.