Ако смятате, че като спите по 8 часа на нощ, това ще реши проблемите ви със съня, имаме лоши новини за вас. Достатъчната продължителност на съня е наполовина спечелена битка. Другата половина се изразява в качеството на съня.

Време е да обновите и коригирате навиците си в спалнята. Всички вредни вън!

1. Не си лягате по график

Има едно полезно съвременно „изобретение”, което ще ви помогне да изчислите кога да лягате и кога да ставате. Става дума за онлайн сайта – sleepyti.me.

2. Пускате щорите преди сън

Естествената светлина контролира цикъла на съня и будност. Ако се усещате уморени и тромави сутрин, вината за това вероятно се дължи на спуснатите щори и дебелата завеса, които не допускат светлина в стаята ви.

Оставете прозорците на мира. Лягайте се в уречения час, а на сутринта изгревът ще ви събуди.

3. Не оставате без смартфон край себе си

Времето след работа и преди сън е вероятно онова, което най-често „харчите” за социални мрежи, гледане на видеа и т.н. Ден след ден! Добре е да спрете с този вреден навик и да се заредите с повече енергия за сутринта. Светещият екран преди сън определено вреди на цикъла на съня.

4. Не си оправяте леглото след ставане

Това домашно задължение може да даде своя принос за вашия по-щастлив и по-здравословен начин на живот. Оправянето на леглото е ключов навик, който е свързан с по-добра продуктивност. Така се чувствате по-настроени за действие и постигане на цели.

5. Не се излежавайте през уикендите

Да, да се излежавате през уикенда, след дълга работна седмица, е чудесна идея, но така вие препрограмирате системата. Продължете да следвате новите навици. Спете добре, оправете си леглото и поставете новите задачи за деня – независимо че е почивен.

Четете още: 12 трика за пране, които ще променят дрехите и живота ви