Щастието съществува в толкова много различни фурми, че трудно може да бъде дефинирано. Нещастието, от друга страна, лесно може да бъде забелязано; знаете, когато го видите и определено знаете, когато ви е обзело.

Нещастието е смъртоносно за всички около вас, точно както пасивното пушене.

Когато хората са нещастни, е много по-трудно човек да бъде около тях, да не говорим да работи с тях. Нещастието прогонва хората, създавайки порочен кръг, който ви пречи да постигате всичко, на което сте способни.

Вижте още: 8 неща, които нещастните хора не искат да признаят

Нещастието може да ви изненада. Голяма част от щастието ви се определя от навиците ви (мисловно и на дела), така че трябва да ги следите отблизо, за да сте сигурни, че няма да ви повлекат надолу в пропастта.

Някои навици водят до нещастие повече от други. Трябва да внимавате особено много за следните 10 навика, подбрани от Entrepreneur, тъй като те влияят най-сериозно.

1. Да чакате бъдещето.

Да си казвате “Ще бъда щастлив, когато...” е един от най-лесните навици на нещастните хора, които можете да придобиете. Няма значение как ще завършите изречението (може да е повишение, по-голяма заплата или нова връзка), защото то набляга прекалено много на обстоятелствата, а подобрените обстоятелства не водят до щастие.

Не прекарвайте времето си в чакане на нещо, което е доказано, че няма ефект върху настроението ви. Вместо това се концентрирайте върху това да сте щастливи сега, в настоящия момент, защото за бъдещето няма гаранции.

2. Прекарвате прекалено много време и усилия в придобиването на „неща“.

Хората, които живеят в изключителна бедност, получават значителен прилив на щастие, когато финансовите им обстоятелства се подобрят, но то намалява бързо над определена сума. Има множество проучвания, които показват, че материалните неща не ни правят щастливи.

Когато си създадете навик да преследвате неща, има вероятност да бъдете нещастни, защото освен разочарованието, което получавате, когато се сдобиете с тях, откривате, че сте се сдобили с тях за сметка на реалните неща, които могат да ви направят щастливи, като приятели, семейство и хобита.

3. Стоите си вкъщи.

Когато се чувствате нещастни, е изкушаващо да избягвате други хора. Това е голяма грешка, тъй като общуването, дори и когато не ви е приятно, е страхотно за вашето настроение. Всички имаме дни, в които просто искаме да се скрием и да не говорим с никого, но трябва да разберете, че когато това се превърне в тенденция, то съсипва настроението ви.

Открийте кога нещастието ви прави антисоциални, накарайте се да излезете и да общувате с други хора и ще забележите разликата веднага.

4. Гледате на себе си като на жертва.

Нещастните хора имат склонност да действат от позицията, че животът е едновременно труден и извън техния контрол. С други думи: “Животът ме преследва и нищо не мога да направя.” Проблемът с тази философия е, че тя подхранва чувство на безпомощност, а хората, които се чувстват безпомощни, е малко вероятно да предприемат действия, за да подобрят нещата.

Всеки има право да се чувства сломен от време на време, но е важно да разбирате кога позволявате това да се отразява на начина, по който гледате на живота. Вие не сте единственият човек, на когото се случват лоши неща и вие имате контрол над бъдещето си, стига да имате желание да предприемете действия.

5. Песимизъм.

Нищо не подклажда нещастието така, както песимизмът. Проблемът с песимистичното отношение, освен че влияе на настроението ви е, че се превръща в самоизпълняващо се пророчество: ако очаквате лоши неща, е по-вероятно да получите лоши неща.

Трудно можете да се отърсите от песимистичните мисли, докато не осъзнаете колко нелогични са те. Принудете се да разгледате фактите и ще видите, че нещата далеч не са толкова лоши, колкото изглеждат.

6. Оплакване.

Оплакването само по себе си е притеснително, както и отношението, което го предхожда. Ако постоянно говорите и по тази причина и мислите, колко зле са нещата, вие потвърждавате негативните си схващания.

Говоренето за това какво ви притеснява може да ви помогне да се чувствате по-добре, но има тънка линия между оплакването, което действа терапевтично, и оплакването, което подхранва нещастието. Освен че ви прави нещастни, оплакването прогонва другите хора.

7. Преувеличавате нещата.

Лоши неща се случват на всички. Разликата е, че щастливите хора гледат на тях като на това, което са временни спънки, докато нещастните хора гледат на всяко негативно нещо, като на поредното доказателство, че животът е по петите им.

Щастливият човек се разстройва, ако блъсне леко някъде колата си на път за работа, но той гледа на нещата в перспектива: “Неприятно е, но поне не беше нещо сериозно.” Нещастният човек, от друга страна, го използва като доказателство, че денят, седмицата, месецът, а може би целият му живот е прокълнат.

Вижте още: 12 от най-лошите навици за вашето психично здраве

8. Замитате проблемите под килима.

Щастливите хора носят отговорност за своите действия. Когато направят грешка, си признават. Нещастните хора, от друга страна, намират проблемите и грешките за заплашителни, затова опитват да ги прикриват. Проблемите имат склонност да стават по-големи, когато биват пренебрегвани.

Колкото повече не правите нищо по даден проблем, толкова повече започвате да чувствате, че сякаш не можете да направите нищо и след това отново започвате да се чувствате като жертва.

9. Не се усъвършенствате.

Тъй като нещастните хора са песимисти и чувстват липсата на контрол над живота си, те имат склонност да седят и да чакат нещата в живота да им се случват. Вместо да си поставят цели, да се учат и да се усъвършенстват, те просто се мъкнат през живота и след това се чудят защо нещата никога не се променят.

10. Опитват се да не изостават от останалите.

Ревността и завистта са несравними с щастието, така че ако постоянно се сравнявате с другите, е време да спрете. В проведено проучване повечето от участниците казват, че няма проблем да получават по-малко пари, но само ако и всички останали получават по-малко. Внимавайте за този тип мислене, тъй като то няма да ви направи щастливи, а по-често има точно обратния ефект.

Променянето на вашите навици в името на успеха е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си. То обаче е важно и по друга причина —поемането на контрол над вашето щастие прави всички останали около вас също по-щастливи.