Лошите навици по отношение на парите могат да бъдат изключително трудни за отказване, независимо дали произхождат от начина, по който сте отгледани или пък от липсата на познания за личните финанси.

Дори и ако имате най-добри намерения и сериозен финансов план, тези навици постоянно ще саботират успеха ви.

Например, ако се опитвате да изчистите задълженията си, но постоянно изпитвате необходимост да харчите пари за заведения, за да не изоставате от приятелите си, е малко вероятно да постигнете целите си.

Ето седем често срещани начина, по които хората се справят зле с парите си и как да се отървете от тях:

Импулсивни разходи

Да се използва шопингът за справяне с добрите и лошите моменти в живота е често срещано, казва Гретхен Клайбърб, директор финансово планиране в BKD Wealth Advisors. Импулсивното харчене на пари обаче не решава нищо.

Всъщност, то дори влошава нещата, според нея. Това временно опиянение, което получавате от пазаруването, неизменно изчезва, като след това често оставате със задължения по кредитната си карта или купчини неща, от които нямате нужда.

За да избегнете импулсивното пазаруване, си наложете някакви правила. Например, купувайте неща само от списък, който сте изготвили, когато сте били относително спокойни, а не когато се опитвате да се преборите с беппокойство или тъга. Или пък изчакайте 24 часа, преди да се отдадете на непланирана покупка.

Вижте още: 10 лоши работни навика, които да зарежете тази година

Заемането на пари

Да подадеш ръка за помощ е прекрасно, но даването на пари назаем на близки и приятели може да се отрази, както на джоба, така и на отношенията ви. Човекът може да има трудности с връщането на парите, което пък може да породи омраза и конфликт. С времето ще изгубите и парите, и отношенията си.

Вместо да предлагате заем, има много други начини да помогнете на приятел в нужда и да запазите отношенията си, казва Клайбърн. Търсете начини да помогнете на своя приятел да намери решение на проблемите си, които не включва даването на пари.

Например можете да му предложите да го карате до работа, докато поправи колата си или пък да предложите начини да намали разходите си, като споделите собствените си съвети за пестеливост.

Ако въпреки всичко искате да предложите пари, считайте го за подарък. По този начин няма да изпитате недоволство, когато видите, че вашият приятел си купува нови дрехи, вместо да ви върне парите. Ако не можете да си позволите да давате пари като подарък, по-добре не давайте пари назаем въобще.

Винаги да плащате сметката

За някои хора да са способни да платят вечерята или някое и друго питие на приятел е източник на гордост. Ако обаче трупате задължения (или отлагате по-важни разходи), защото винаги плащате сметката при излизания, тогава сте отишли твърде далеч.

Хората, които имат навика редовно да плащат сметката, рано или късно откриват, че техните приятели или роднини започват да очакват подобно отношение, казва Мела Гарбър, от базираната в Ню Йорк Anchin, Block & Anchin LLP. В крайна сметка е трудно да се определи дали хората излизат с вас, защото ви харесват или защото искат да се нахранят безплатно.

Сравняване на финансовото ви положение с това на други хора

Много от нас измерват успеха по размера на жилищата, в които живеят или по колите, които карат, но това просто не трябва да е така. Големите къщи и скъпите неща са само индикация за това как някои хора избрат да харчат парите си, а не колко пари имат всъщност, казва Клайбърн.

Да се съревноваваш със съседите може да изкушаващо. Ако съседът ви може да си позволи нов джип, вие също заслужавате един, нали? Не забравяйте обаче, че много от съседите ви може би се разпростират извън чергата си.

В САЩ, например, 37% от хората имат по-големи задължения по кредитните си карти, които са по-големи или се равняват на спестяванията им за спешни случаи, сочи проучване на Bankrate.

За да избегнете разпростирането извън възможностите ви, започнете, като определите какво е важно само за вас, казва Клайбърн. Поставете си цели за това как искате да изглежда животът ви след пет, 10, 20 и 50 години.

Вероятно искате да притежавате дом в определен квартал или да се пенсионирате спокойно. “След като сте определили нещата, които имат смисъл за вас, вземайте решение за харчовете си въз основа на тях,” съветва Клайбърн, вместо да харчите прекалено много пари, за да гоните нечия друга представа за успеха.

Вижте още: Лоши финансови навици, от които да се отървете през 2016 г.

Харчите всичките си доходи

Всички трябва да плащаме сметки и да си купуваме неща от първа необходимост всеки месец, но от вас зависи какво ще правите с парите, които ви остават. Лесно можете да привикнете към това да харчите всичко, вместо да спестявате или да инвестирате.

Това често означава, че нямате „пари за черни дни“, когато изникне нещо непредвидено, както и че нямате средства, за да се пенсионирате спокойно.

Когато хората харчат всичко, което изкарват, те често не разполагат с бюджет, казва финансовият консултант Дерек Габриелсен. Според него това е “най-голямата грешка, която хората правят.”

Габриелсен съветва да си изготвяме бюджет, който включва месечни отчисления за спешни случаи и за пенсия. Добра цел е да имате спестявания за шест месеца напред и да спестявате най-малко 10% от доходите си за пенсия. След като имате план за разходите и спестяванията, се придържайте към него. Така ще си гарантирате, че винаги ще постигате целите си.

Разчитате на кредитни карти

Ако внасяте само минималната вноска от задълженията по кредитната си карта, ще ви отнеме години да изчистите дълга си. Ако сметнете и лихвата, се оказва, че плащате много повече от цената на етикета на нещата, които сте си купили.

Ако сте свикнали да живеете с дълг по кредитната си карта, отделете известно време, за да разберете какво точно правите с парите си. Прочетете дребния шрифт в извлеченията ви. Може би ще се шокирате колко скъпа всъщност излиза кредитната карта.

За да прекъснете този цикъл, спрете да ползвате кредитни карти незабавно. Определете си строг бюджет и използвайте метода на снежната топка, за да погасявате стратегически задълженията си.

Игнорирате очевидното

Ако избягвате да проверявате баланса по кредитната карта или разплащателната си сметка, вие живеете в парична кома. Може да си мислите, че ако не знаете колко зле наистина е положението, проблемите просто ще си отидат. Но това няма да стане.

“Да откажете да следите състоянието по сметките си е като да не ходите на лекар, защото знаете, че нещо не е наред,” казва Габриелсен. “Единственият начин да подобрите нещата е като погледнете проблема и създадете план за това как да го решите.”

Време е да действате активно. Поискайте помощ от приятел, роднина или финансов консултант, за да прецените какво точно е финансовото ви положение и създайте план за подобряването му. За начало запознайте се с баланса по кредитната си карта, останалите си задължения и това каква част от дохода си ще можете да отделят в тази посока.