Някои от нас изпитват романтична носталгия по миналото, други – напротив. Все пак има някои мъдрости, придобити и развити от поколения, които не са били бомбардирани с консуматорството, химикали и лудото темпо на дигиталния свят. Тук са някои от любимите бабешки навици, които са твърде ценни, за да бъдат загубени:

Вижте още: Пет начина да удължите (или скъсите) живота си всеки ден

1. Разхождайте се.

Позабравена мъдрост в ерата на автомобилите: ходенето е фантастично за тялото и душата. Ако можете да се разхождате в района, в който живеете и работите, направете го!Ползите за здравето от само на 40 минути ходене на ден са впечатляващи и включват от намаляване на риска от инсулт, диабет и рак на гърдата до подобряване на сексуалния ви живот и спестяване на пари от гориво. Винаги, когато имате възможност да отидете пеша донякъде, направете го – така както да правили вашите баби и дядовци навремето.

2. Гответе.

Едно от основните правила на вашата баба е, че дори и да се е прибирала късно от работа, тя е приготвяла вечерята за семейството си у дома. Готвенето у дома е по-здравословно, по-вкусно, а в много ситуации и по-евтино отколкото да купите нещо по пътя.

3. Отглеждайте градина.

В съвременните градски условия едва ли ще намерите място за лехи с цветя и зеленчуци, но със сигурност можете да заделите кътче за гърне с босилек върху перваза на прозореца си. Размерът няма значение, смисълът е в това да се грижим за нещо, което расте в почва, може да се яде, ползва за чай или да се сложи във ваза на масата и да се порадваме на способността си да създаваме нещо сами.

4. Не яжте фалшиви неща

Съвременният автор на книги за храненето Майкъл Полън съветва да не ядете нищо, което „вашата прабаба няма да признае за храна“. Представете си колко объркани биха били вашите предци в модерен супермаркет между неестествено пресните сладкиши и колбаси и етикетите, които изглеждат по-скоро фармацевтични. Историята показва, че може да е добре да изчакате, преди да добавите такива новости към вашата диета като замяната на маслото с маргарин.

5. Пишете писма

Пишете писма! Не имейли и не текстове, напечатани на компютър, а изписани на ръка букви с помощта на писалка и канцеларски материали. Това служи за много цели. На първо място – писането ви кара да сте съсредоточени и внимателни към това как изразявате мисълта си. Освен това помислете колко благодарен ще е този, който получи писмото ви, като види, че пощата му служи не само за получаване на сметки и реклами.

6. Използвайте естествени лекарства.

Ако дядо ви имаше кашлица по средата на нощта, щеше ли баба ви да стане, да се облече, да отиде с колата до денонощната аптека и да накупи всички възможни лекарства? Разбира се, понякога това е необходимо, но често можете да изчакате до сутринта, използвайки някое от златните бабини средства за първа помощ.

7. Грижете се за дрехите си.

Докато нашите баби са прали, гладили и кърпели бельо и чорапи, ние захвърляме дрехите си при първите признаци на износване, което е тъжно и скъпо. Пол Дилинджър, ръководител на отдела за глобална продуктова иновация в Levi’s, ни съветва да се отнасяме с дрехите като с цветя – те ще могат да се носят много по-дълго и ще ни се отблагодарят за грижата.

8. Изключете някои уреди

Колкото и да сме благодарни на изобретателите на пералнята, климатика и миялната машина, не е зле понякога да си спомняме, че употребата на електрическите уреди също ни струва пари. Вашите предци, преживели две войни, като цяло са се справяли доста по-икономично от вас. Така че не е зле, ако отложите във времето някое включване на пералнята или съдомиалната или ако изсушите дрехите си на въжето, вместо в сушилнята.

Вижте още: Шест полезни навика, които повече вредят

9. Използвайте по-дълго вещите си.

Вашата баба едва ли би оставила отлично работещ бял хладилник да отиде на сметището, само защото на мода са електроуредите от неръждаема стомана. Модата се мени бързо, така че е добре да подхождате умно и да използвате максимално това, което имате под ръка, облекчавайки малко и без това претоварените депа на сметищата.

10. Почистете дома си с неща, които могат да се ядат

Мъдрите ни баби не са ползвали силно токсични продукти, като корозивни продукти за фурни и киселинни почистващи препарати за тоалетна чиния, или неща, толкова натоварени със синтетичен аромат, че причиняват дразнене на дихателните пътища и главоболие. Те са се отправяли към кухнята за сода и оцет- две средства, колкото евтини, толкова и безопасни и ефикасни.