Пушачите, които спрат цигарите преди да стигнат средната възраст, могат да живеят почти толкова дълго, колкото хората, които никога не са пушили, показва канадско изследване.

Известно е, че вредният навик съкращава живота поне с десет години. Но подробен анализ на здравни картони и аутопсии в САЩ установил, че хората, които спрат цигарите преди да станат на 40, си връщат голяма част от изгубените години, съобщава БГНЕС. "Спирането на цигарите преди 40 г., за предпочитане доста преди 40 г., връща почти цяло десетилетие изгубен живот от постоянното пушене", заяви ръководителят на изследването Прабхат Джха от университета в Торонто.

"Това не означава, че е безопасно да се пуши, докато станете на 40 години и след това да спрете. Бившите пушачи са изложени на по-голяма опасност да починат по-скоро, отколкото хората, които никога не са пушили. Но рискът е малък спрямо огромния риск за хората, които продължат да пушат", пише изследователят.

Екипът, ръководен от Джха, установил, че хората, които спрат цигарите между 35 и 44 години, удължават живота си с девет години, а тези, които се откажат от тютюна между 45 и 54 години и между 55 и 64 години живеят съответно с шест и с четири години повече. Изследването установило, че за жените рисковете от смърт по причини, свързани с пушенето, е са с 50% по-високи, отколкото през 80-те години на миналия век.

Мъжете и жените пушачи губят едно десетилетие от живота си. В момента смъртността при мъжете и жените пушачи на възраст между 25 и 79 години е три пъти по-висока, отколкото при хората, които никога не са пушили. Хората, които никога не са слагали цигара в устата си, е около два пъти по-вероятно да доживеят до 80-годишна възраст отколкото пушачите.