Сун Дзъ е легендарен древнокитайски военен стратег и автор на популярната книга „Изкуството на войната“. Когато било възможно, той предпочитал да печели без бой или поне да печели първо най-лесните битки.

“Във войната стратегът, който печели, търси битка, само след като победата е била спечелена”, пише той. Той съветвал войните си “да си проправят път по неочаквани маршрути и да нападат неохранявани места".

Сун Дзъ също така посочва, че “военната тактика е като водата. Тъй като вода в естествения си път избягва високи места и се ускорява надолу. Пo същия начин при войната трябва да се избягва това, което силно и да се напада това, което е слабо.”

Уроците на Сун Дзъ се простират далеч извън бойното поле, защото се концентрират върху намирането на най-лесния начин за постигането на конкретна цел. Неговите подходи могат да бъдат прилагани на всичко - от бизнес растеж и определянето на цели до свалянето на килограми и формирането на навици, пише Entrepreneur.

Да видим как може да бъде приложена военната стратегия в ежедневния ни живот.

Вижте още: 15 неловки чувства, които показват, че сте на прав път

Битката за по-добри навици

Прекалено често ние се опитваме да си създаваме нови навици, да постигаме големи цели и като цяло “да побеждаваме в живота ” чрез чиста сила. Ние водим битките си директно и нападаме врага — в този случай нашите лоши навици — там, където са най-силни.

Например:

Опитваме да спазваме строга диета, когато вечеряме навън с приятели.
Опитваме да пишем книга в шумна среда.
Опитваме да се храним здравословно в къща, пълна със сладки неща и захар.
Опитваме да си пишем домашното на работещ телевизор.
Опитваме да се концентрираме, докато използваме смартфон, пълен с приложения на социални медии, игри и други неща, които отвличат вниманието.

И когато, естествено, се провалим и не постигнем целите си, ние обвиняваме себе си “за това, че не сме го искали достатъчно силно”. В много случаи обаче провалът не е резултат от слаба воля, а резултат от слаба стратегия.

Добрите военни лидери започват, като печелят лесни битки и подобряват позицията си. Те изчакват, докато противникът отслабне, преди да атакуват директно. Защо да започвате война, водейки битки на места, които са добре защитени? Защо да започвате да градите нови навици в среда, която затруднява напредъка?

Сън Дзу никога не би повел армията си в битка на място, където теренът не е в негова полза. Той не би започнал, атакувайки мястото, където врагът е най-силен. По същия начин ние първо би трябвало да отбелязваме лесен напредък по отношение на нашите навици, да трупаме сила и да създаде по-добра позиция, от която да атакуваме най-трудните промени.

Как може да адаптираме уроците на Сун Дзъ към изграждането на по-добри навици.

Пример 1:

Сун Дзъ: “Можете да сте сигурни в успеха на атаката си, само ако атакувате места, които са незащитени.”
Адаптирано: “Можете да сте сигурни в успеха на атаката си, само ако си изграждате навици, които лесно ще спазвате.”

Пример 2:

Сун Дзъ: “Ще спечели този, който знае кога да се бие и кога да не се бие.”
Адаптирано: “Поведението си ще подобри този, който знае с кои навици да започне и кои да остави за по-късно.”

Вижте още: 10 лоши работни навика, които да зарежете тази година

Пример 3:

Сун Дзъ: “Умният генерал избягва армията, когато бойният дух е висок и атакува, когато бойният дух е слаб.”
Адаптирано: “Умният човек избягва сферите, където лошите навици са най-силни и ги атакува, когато са слаби и лесно могат да бъдат променени.”

Водете битки, които е предначертано да спечелите

Да станете по-добри не е просто въпрос на воля или трудова етика. Това също така е въпрос на стратегия. Това, което хората смятат, че е липса на воля или нежелание за промяна, е последствие от опитите за създаване на добри навици в лоша среда.

Ако се опитвате да прочетете повече книги, не го правете в стая, пълна с видео игри и телевизор. Преместете се в среда, в която няма толкова неща, които да ви отвличат вниманието.

Ако сте с наднормено тегло, не се опитвайте да следвате тренировъчен план за професионални спортисти. Можете да стигнете до там в крайна сметка, но това не е битка, която трябва да водите сега. Започнете с постижима промяна.

Ако сте заобиколени от хора, които подкопават реализирането на целите ви, тогава работете по проектите си на друго място или се заобиколете с хора, които мислят като вас.

Ако се опитвате да си създаде навик да пишете, когато децата ви са се върнали от училище, а домът ви е в хаос, тогава работете по навика си в различно време. Преминете към време с по-малко съпротивления.

Формирайте навиците си там, където е лесно да го правите. Преосмислете ситуацията. Създайте игра, където шансовете са на ваша страна.

Звучи лесно, но колко пъти изпадате в ситуации, в които водите трудни битки и игнорирате лесните? Има много време да водите трудните битки. Спечелете първо лесните.