Въпреки че проучване от 2009 г. на Sports Illustrated показа, че близо 60% от бившите баскетболисти от НБА се разоряват в рамките на пет години, след като напуснат лигата и въпреки че досега е имало множество примери на баскетболисти, които са успявали да прахосат милиони долари, изглежда, че настоящите играчи продължава да харчат прекалено много пари на месец.

Според ново проучване на Personal Capital, играчите от НБА харчат средно по 42 500 долара на месец. Това прави над 500 000 долара всяка година.

Средната заплата в НБА е около 5 млн. долара преди данъци, но простата математика показва защо на баскетболистите от НБА им е трудно да запазят парите си, след като се оттеглят от играта.

Вижте още: Човекът за 14 млрд. долара

Ако харчиш по около 1 млн. долара на всеки две години и свикнеш с разходите, които води със себе си този начин на живот, със сигурност ще се натъкнеш на проблеми след края на кариерата си.

За какво харчат парите си играчите от НБА? От Personal Capital са разгледали и този въпрос и са открили, че баскетболистите харчат голям процент от парите си във вериги за търговия на дребно като Whole Foods, Neiman Marcus, Louis Vuitton, Apple, Walmart и Mercedes-Benz.

С голяма преднина пред всички останали обаче е Express, което според Time се дължи на факта, че те предлагат дрехи с по-големи размери.

По време на едномесечния период на проучването, участвалите в него баскетболисти са похарчили 221 108 долара в магазините на веригата за дрехи, което е над три пъти повече от сумата, която похарчили общо в подредената на второ място в списъка компания Whole Foods (73 113 долара), по време на едномесечния период, в което се провеждало проучването.

В проучването на Personal Capital са участвали 50 баскетболисти от НБА. Според някои, резултатите не се особено представителни, тъй като в НБА има общо около 450 баскетболисти.