Щатските индекси намериха своето дъно на 11 февруари, като от тогава насам индексът S&P 500 добави над 15% и е само на около процент и половина от исторически най-високата си стойност.

Инвеститорите се уповават на по-стабилни пазари в Азия, включително и Китай, и отлагане на повишението на лихвите от страна на Фед.

В допълнение, неизвестността от евентуалния британски брекзит ще изчезне утре, като на този етап перспективите страната да остане в ЕС като че ли изглеждат по-високи. Това може да отвори пътя за по-нататъшен ръст на щатските индекси.

Има обаче още една възможна причина за ръста на щатските индекси – и това са рекордните обратни изкупувания на акции от компаниите и очакванията, че ще продължат и в близко бъдеще.

През последните 12 месеца програмите за обратно изкупуване на собствени акции на компонентите в S&P 500 и Dow са в размер на 589.4 милиарда долара, което е рекорд в историята.

Само през първото тримесечие на тази година обявените програми са в размер сумарно на 161.4 милиарда долара, или втората най-висока стойност в историята от второто тримесечие на 2007 година насам - точно преди пазарът да намери своя пик.

Повишеното търсене на акции, предизвикано от тези програми за обратно изкупуване, до голяма степен може да обясни ръста на индексите и капитализациите на водещите компании.

Петте компании с най-големи подобни програми за обратно изкупуване на акции включват имената на Gilead Sciences (GILD), Apple (AAPL), General Electric (GE), Pfizer (PFE) и McDonald’s (MCD).

Много от тях се предопределят от изискванията на инвеститорите за регистриране на по-висока възвръщаемост от пазарната, особено в условията на липса на ясна посока на пазара през последната една година.

Компаниите от широкия щатски индекс S&P 500 могат в момента да си позволят да купуват собствени акции. Те разполагат със сумарен кеш в балансите си в размер на 1.3 трилиона долара, което също е рекордна стойност.

И предвид на факта, че средната възвръщаемост на кеша в момента е 1.3% на годишна база, то голяма част от компаниите усещат, че е по-добре да купуват собствени акции.