Британците се отрезвяват ден след като стана ясно, че на провелия се референдум надделяха гласовете, които искат излизане от Европейския съюз, информира bTV.

Все по-често се чуват гласове за провеждане на втори референдум. Вече дори има и петиция за това, в която са се подписали хиляди британци.

Британците все по-болезнено осъзнават зад призивите на популисти като Найджъл Фараж и Борис Джонсън да си върнем велика към името Британия не се крие кой знае какво, докато зад членството в ЕС стоят реални блага.

Снощи Би Би Си излъчи репортаж, в който показа бивша военна база в Белфаст, превърната в социален център благодарение на европейските средства, инвестирани там.

Никак не звучат екзотично и идеите Обединеното кралство да се разпадне на съставните си части, тъй като и Шотландия, и Северна Ирландия са за оставане в ЕС.

Над 555 хил. души са се подписали в петицията за провеждането на повторен референдум за членството на Великобритания в ЕС, съобщи Би Би Си, цитирана от "Фокус".

Подписалите се под петицията искат въвеждането на ново правило по отношение на референдума, съгласно което новият референдум трябва да се проведе ако избирателната активност е под 75 % или делът на гласувалите за излизането на страната от ЕС е по-малко от 60%.

Британският парламент е задължен да разгледа всяка петиция, събрала над 100 хил. подписа