Джордж Сорос - милиардерът, известен със залога си срещу британския паунд и прозвището „човекът който разори британската централна банка“, не е повторил успеха си с потенциален залог срещу паунда в петък.

Дори напротив, оказва се, че Сорос е имал дълга позиция в паунда, от която е регистрирал загуби. Тоест Сорос не е очаквал Великобритания да напусне ЕС, въпреки многото му интервюта, в които обяснява колко лошо би било потенциалното излизане от границите на съюза.

Вижте още: Разпадането на ЕС е необратимо според Сорос

Сорос обаче се е облагодетелствал от други свои инвестиции Като например тези в злато и в къси щатски индекси, според изявлението на управлявания от него фонд.

В дните преди референдума Сорос нееднократно предупреждаваше, че излизането на Великобритания може да инициира спад в паунда, по-голям от този през 1992 година.

Инвеститорът дори бе цитиран да казва, че можем да видим понижение с около 20% в стойността на британската валута спрямо щатския долар при напускане.

Фактът, че Сорос е имал дълги позиции в паунда показва колко уверен е бил той в оставането на страната в границите на ЕС. Паундът загуби 8.1% от стойността си в петък, като продължи със загубите си с пълна сила и днес.

Британската валута се разменя при нива от 1.3210 в късния следобед, което е ново понижение от над 3%.

След референдума Сорос заяви: „Сега катастрофалният сценарий се материализира с пълна сила по отношение на необратимото разпадане на ЕС“.