Лидерите на страните членки на ЕС се събират на среща на върха в Брюксел, за да обсъждат излизането на Великобритания от Евросъюза. Днес обсъжданията ще бъдат с британския премиер Дейвид Камерън, който подаде оставка след резултатите от референдума, но в рамките на два месеца ще изпълнява функциите на правителствен ръководител.

В сряда срещите и разговорите в Брюксел вече ще се провеждат без присъствието на Камерън. Процедурата по излизането на Великобритания от ЕС е описана в Лисабонския договор, като последната й редакция е от 2009 г.

Тя предполага преди всичко излизащата страна да даде формално уведомление за решението си за излизане. Скоро след обявяването на официалните резултати от т. нар. „брекзит“ Камерън обяви, че преговорите за излизане ще започнат след избирането на нов премиер през есента.

Лидерите на страните от ЕС обаче съгласуваха общо заявление, в което се обявяват за по-скорошно уведомление от страна на Лондон за решението му за излизане, за да не се създава атмосфера на несигурност.

По-късно същия ден на съвещание в Люксембург министрите на повечето страни членки на ЕС потвърдиха, че Великобритания не е длъжна да бърза да излезе с официална заявка. Така на срещата на върха в Брюксел от Камерън не се очаква официално заявление за излизане.

Като причина се изтъква това, че резултатът от референдума доведе до политическа криза в страната и властите нямат готовност да реагират.

Срокът за официално подаване на заявката от Великобритания ще е главна тема на работната вечеря на държавните и правителствени ръководители тази вечер.